#AseTisVlakeies και δώσε στη ζωή σου τη σημασία που της αξίζει, από την ΑΧΑ Ασφαλιστική

#AseTisVlakeies και δώσε στη ζωή σου τη σημασία που της αξίζει, από την ΑΧΑ Ασφαλιστική

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς και το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τα πιο «δημοφιλή» προβλήματα υγείας του ανθρώπου: το κάπνισμα, το χρόνιο στρες και η κακή διατροφή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ανεβασμένη χοληστερίνη, ζάχαρο ή ακόμη και στην εμφάνιση καρκίνου, είναι μόνο μερικές από τις «βλακείες» που επιλέγουμε να κάνουμε καθημερινά, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική μας υγεία, αλλά και των γύρω μας.

Η ΑΧΑ Ασφαλιστική θίγει με τόλμη όλες αυτές τις κακές συνήθειες που υιοθετούμε συνειδητά ή υποσυνείδητα, προβάλλοντάς τις με «γερές δόσεις» χιούμορ, μέσα από το εικονικό e-shop που δημιούργησε, με τίτλο asetisvlakeies.gr. Σύμμαχος σε αυτή την απρόσμενη εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης είναι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, του οποίου οι επιστημονικοί συνεργάτες διασφάλισαν την ορθότητα και την επιστημονική εγκυρότητα του περιεχομένου που φιλοξενείται στο asetisvlakeies.gr.

Είναι υψίστης σημασίας να εκπαιδεύεται διαρκώς το ευρύ κοινό για την αξία του προληπτικού ελέγχου, μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τονίζει ο Νίκος Μόσχος, Διευθυντής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, αναφέροντας ως απτό παράδειγμα τη καμπάνια της ΑΧΑ που αναδεικνύει ποια είναι τα μικρά και καθημερινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε για να δώσουμε στη ζωή μας την αξία που οφείλουμε.

Οι «βλακείες», όμως, δε σταματούν εκεί. Επεκτείνονται στο σπίτι και στην άσφαλτο. Η κακή και ανεύθυνη οδηγική συμπεριφορά, οδήγησαν, μόνο το 2015, σε πάνω από 10.000 τροχαία ατυχήματα*, από τα οποία τα 739 κατέληξαν θανατηφόρα. Η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα και η μη χρήση κράνους και ζώνης είναι τα πιο συνήθη οδηγικά «ατοπήματα» που καταγράφονται διαχρονικά και κοστίζουν τόσο σε χρήματα, αλλά κυρίως σε ανθρώπινες ζωές.

Το #AseTisVlakeies αποτελεί μια πρωτοβουλία που υπογραμμίζει με τρόπο ευρηματικό μια πάγια θέση του Ι.Ο.ΑΣ: το να υιοθετούμε υγιείς και υπεύθυνες συμπεριφορές δεν κάνει καλό μόνο σε εμάς αλλά και στους γύρω μας, επισημαίνει η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά. Η σωστή οδηγική και οδική συμπεριφορά είναι μία απόφαση και χρειάζεται να την πάρουμε όλοι μας στα σοβαρά.

Tα βασικά λάθη, οι "καθημερινές μικρές βλακείες" που σχετίζονται με την έλλειψη προσοχής στην οδήγηση είναι ικανά να φέρουν την καταστροφή, δηλώνει από την πλευρά του ο Θωμάς Παπαπάσχος, Ιδρυτής της ακαδημίας ασφαλούς, τεχνικής και οικονομικής οδήγησης, Driving Academy, τονίζοντας πως ο κίνδυνος μπορεί να παραμονεύει παντού, ανά πάσα στιγμή, όπως δείχνει με πολύ πρωτότυπο η καμπάνια #AseTisVlakeis, θυμίζοντάς σε όλους τα τελικά όχι και τόσο αυτονόητα.

Σε ό,τι αφορά στα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι η λίστα είναι μεγάλη: αναμμένες εστίες της κουζίνας κι αναμμένα κεριά που αφήνονται αφύλακτα, ανυπαρξία αντιολισθητικής προστασίας στο μπάνιο, τοποθέτηση απορρυπαντικών στα χαμηλά ράφια… Πρόκειται για ατυχήματα που μπορούν να προκαλέσουν μικρούς μέχρι πολύ μεγάλους τραυματισμούς, απειλώντας τη ζωή ακόμη και των πιο μικρών μελών της οικογένειας, που είναι από τη φύση τους πιο δραστήρια και γεμάτα περιέργεια. Ιδιαίτερα για το θέμα των παιδικών ατυχημάτων, η πρόληψη είναι ύψιστης σημασίας.

Τα παιδιά από τη φύση τους είναι γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, για αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα.  Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους γύρω τους και να προστατεύονται από αυτούς. Είναι αποδεδειγμένο, όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», Natasha Clive – Βρέκοσι, πως η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%.

H Λένα Πλαΐτη, Διευθύντρια Επικοινωνίας της AXA, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την καμπάνια αυτή καθώς μίλησε στους συμπολίτες μας σε μια γλώσσα που δεν τους είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Το asetisvlakeies.gr αγγίζει με ευθύτητα τις “βλακείες” που κάνουμε χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις επιπτώσεις που έχουν για τη ζωή μας. Θέλησή μας είναι να υπενθυμίσουμε ότι λίγη σκέψη παραπάνω για αυτονόητα πράγματα μπορεί να δώσει στην καθημερινότητά μας μια διαφορετική, πιο υγιή πορεία. Είμαστε χαρούμενοι για τον διάλογο που ξεκίνησε στα social media με κόσμο να τοποθετείται ανοικτά, είτε συμφωνούσε είτε όχι, καταθέτοντας απόψεις και επιβεβαιώνοντας τη διεισδυτικότητα του μηνύματος που επιλέξαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή