Κερδοφόρες 26 από τις 211 εισηγμένες επιχειρήσεις το εννεάμηνο

Κερδοφόρες 26 από τις 211 εισηγμένες επιχειρήσεις το εννεάμηνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λίγες κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες έχουν αφήσει πίσω τους τα χρόνια της ύφεσης και κάθε τρίμηνο του 2016 βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους. Eίναι αλήθεια ότι έμαθαν να δουλεύουν χωρίς τραπεζικά δάνεια, οι ανταγωνιστές τους έχουν λιγοστέψει ή έχουν χρεοκοπήσει και η συρρίκνωση της πίτας στους κλάδους που δραστηριοποιούνται δείχνει σημάδια κορεσμού. Aπό την άλλη πλευρά η υψηλή εταιρική φορολογία στερεί τη δυνατότητα να εμφανίσουν υψηλότερη κερδοφορία. Είναι όμως προφανές ότι για τις συγκεκριμένες εταιρείες το μέλλον τους ανήκει και προετοιμάζονται για ένα καλύτερο 2017.

Το φετινό 9μηνο του 2016 μόλις 26 εισηγμένες (ποσοστό 12,32%), σε σύνολο 211 εταιρειών, ενημέρωσαν για τις οικονομικές τους επιδόσεις. Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 978,096 εκατ. ευρώ έναντι επίσης καθαρών κερδών 769,479 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Βέβαια, αν στα παραπάνω αποτελέσματα προσθέσουμε και τις επιδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τότε παρουσιάζεται αρνητικό αποτέλεσμα 1,691 δισ. ευρώ από επίσης ζημίες μετά από φόρους 3,797 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ταυτόχρονα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εμφανίζει μικρή υστέρηση το φετινό εννεάμηνο, αφού διαμορφώθηκε στα 22,535 δισ. ευρώ από τζίρο 23,718 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015. Αντίθετα η λειτουργική κερδοφορία των 26 εισηγμένων έφθασε αθροιστικά τα 3,221 δισ. ευρώ από 3,062 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι εάν συγκριθεί μόνο το γ΄ τρίμηνο του 2016 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, οι περισσότερες εισηγμένες είχαν μεγάλη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους γιατί θυμηθείτε ότι πέρυσι είχαμε το σοκ των capital controls που είχε επιδράσει αρνητικά στις εταιρείες.

Οπως έδειξε και η πορεία του φετινού εξαμήνου αλλά και του γ΄ τριμήνου, οι εισηγμένες προσαρμόστηκαν και πάλι σε μια αδιανόητα δύσκολη συγκυρία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δείγμα των αυξημένων διοικητικών και επιχειρηματικών αντανακλαστικών που έχουν αναπτυχθεί μετά το 2008. Σίγουρα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο έχει πληρωθεί ένα σημαντικό τίμημα, το οποίο μπορεί να μεταφράζεται σε απώλειες μεριδίου αγοράς, πώληση συμμετοχών ή απώλειες ικανοτήτων μέσα από αναδιαρθρώσεις. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν ήταν ο τουρισμός ή το χαμηλότερο κόστος των καυσίμων, όμως η πορεία μιας ομάδας εταιρειών που άλλαξαν το επιχειρηματικό ή το χρηματοοικονομικό τους μοντέλο είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Από δω και στο εξής υπάρχουν κάποιοι καταλύτες που θα μπορούσαν να φέρουν αξία και να βοηθήσουν σε περαιτέρω ανάκαμψη των μεγεθών για τον τελευταίο μήνα του 2016. Αφενός οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν διαδικαστικά ολοκληρωθεί για να ξεκινήσουν (αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας, ΟΛΠ), αφετέρου να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας (ενδεχομένως μετά την αποδοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ), ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων με πιο βατούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή