Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένουν τα ξένα funds

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένουν τα ξένα funds

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής επικράτησε στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link που ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη και όπου συμμετείχαν μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια της Wall Street και αμερικανικές τράπεζες. Αν και αναγνωρίστηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας, ωστόσο τα ξένα επενδυτικά funds έδειξαν να τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

«Περιμέναμε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση φέτος», τόνισαν οι ξένοι επενδυτές στις συζητήσεις τους με τις ελληνικές τράπεζες, υποδηλώνοντας τα εμπόδια που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στις επενδυτικές προοπτικές της χώρας. Είναι αξιοσημείωτη η δήλωση του κ. Μιχάλη Ψαρού, Co-Founder και Co-Managing Partner της KPS Capital Partners, που είπε: «Επενδύουμε σε 100 χώρες στον κόσμο και έχουμε πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από αυτήν που έχουμε στην Ελλάδα». Βέβαια υπήρξαν και θετικές δηλώσεις για την ελληνική οικονομία, για παράδειγμα από τον κ. Γιώργο Λογοθέτη, που έχει την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση του Libra Group, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάκαμψη της Ελλάδας έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης. Στο συνέδριο συμμετείχαν επτά μεγάλες διεθνείς τράπεζες, η Citigroup, η Bank of America Merrill Lynch, η BNP Paribas, η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η UBS και η ελληνική επενδυτική τράπεζα Axia Ventures Group.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Ο Ελληνας υπουργός χαρακτήρισε ως τομείς που αποτελούν «επενδυτικές ευκαιρίες» για τους διεθνείς επενδυτές τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, τις επιστήμες υγείας και τη φαρμακευτική, καθώς και τον ιατρικό τουρισμό, τα logistics και τις μεταφορές.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στην οργανική κερδοφορία το 2016, ξεπερνώντας έξι συναπτά έτη ζημιών, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, κατά την παρέμβασή του στο Capital Link Forum.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βασικές προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας, ιδιαίτερα στο μέτωπο της αργής ανάκαμψης των καταθέσεων και της μείωσης του τεράστιου αποθέματος NPEs (106 δισ. ευρώ), που απαιτεί την αποτελεσματική διαχείριση του σημαντικού αποθέματος προβλέψεων (55 δισ.) και εξασφαλίσεων, και της παροχής στους πελάτες μιας βιώσιμης δέσμης μακροπρόθεσμων λύσεων. Πρόσθετες προκλήσεις είναι η πίεση στην κερδοφορία, λόγω της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης, της απομόχλευσης και της εκτεταμένης αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χαμηλότερα επιτόκια, η αύξηση του ανταγωνισμού από τις αγορές και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι αντιξοότητες των τεχνολογικών καινοτομιών που είναι ουσιαστικά ο μετασχηματισμός της επιχείρησης, καθώς και οι νέες κανονιστικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τις κεφαλαιακές θέσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες, είπε ο κ. Καραμούζης, συνεχίζουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, αλλά η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, η σημαντική ανάκαμψη των καταθέσεων και η ταχύτητα της επιστροφής στην ομαλότητα εξαρτώνται καθοριστικά από τον βαθμό βελτίωσης του μακροοικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, την εμπιστοσύνη της αγοράς και την αξιοπιστία των οικονομικών πολιτικών.

Ο πρόεδρος του Ελλάκτορα, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αναφερόμενος στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων τόνισε: «Υπήρξε ένας καταιγισμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τείνει να παραβλέπεται. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η απλοποίηση της νομοθεσίας, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, κατέστησαν την Ελλάδα πολύ πιο φιλική στους επενδυτές. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πλέον σημαντικές και σύγχρονες υποδομές που θα προσθέσουν αξία σε κάθε επένδυση».

«Αισθάνομαι Ελληνας»

«Εχω περάσει τόσο πολλά με την Ελλάδα, που αισθάνομαι ότι πάντα ήμουν Ελληνας. Μου φαίνεται ότι η Ελλάδα περνάει στην άλλη άκρη αυτού του τρομακτικού εφιάλτη που έχει ζήσει η χώρα σας». Τις δηλώσεις αυτές έκανε στη Νέα Υόρκη ο κ. Ουίλμπουρ Ρος, ο μελλοντικός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, μέτοχος της Eurobank και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, μιλώντας στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ Invest in Greece που διοργάνωσε η Capital Link. Μάλιστα, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου του φόρουμ απονεμήθηκε στον κ. Ρος η διάκριση «2016 Hellenic Capital Link Leadership Award» για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Οπως σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Ρος, «περιμένει τη στιγμή που εκτός από τους καλούς φίλους που έχει κάνει και τη μεγάλη εκτίμηση που έχει αναπτύξει για τον ελληνικό πολιτισμό, να αποδώσουν και οι επενδύσεις του στην Ελλάδα», αναφερόμενος στις κινήσεις που έχει κάνει η εταιρεία του, W.L. Ross & Co. –γνωστή για τις επενδύσεις της σε distressed assets– στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής έχει δηλώσει στο παρελθόν πως η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε σοβαρή ζημία στις επενδύσεις του στη Eurobank καθώς και γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο αναγνώρισε πως μετά τη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες προόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή