Επέκταση ενδιάμεσων εκπτώσεων, κατάργηση προσφορών όλο το έτος

Επέκταση ενδιάμεσων εκπτώσεων, κατάργηση προσφορών όλο το έτος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση της διάρκειας των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και ταυτόχρονα σε κατάργηση της δυνατότητας διενέργειας προσφορών και εκπτώσεων όλο τον χρόνο προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλήρης απελευθέρωση του καθεστώτος των προσφορών και εκπτώσεων, δηλαδή η δυνατότητα πραγματοποίησής τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είχε θεσμοθετηθεί μόλις πέρυσι, με τον νόμο για το τρίτο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση δικαιολογεί την αλλαγή στην οποία προχωρά, την επαναφορά δηλαδή των περιορισμών, με βάση τα ευρήματα μελέτης του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ).

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η πλήρης απελευθέρωση του καθεστώτος των εκπτώσεων «βραχυχρόνια θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος του καταναλωτή, λόγω μείωσης των τιμών, ωστόσο μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο υγιείς επιχειρήσεις, άρα να βλάψει εμμέσως τον καταναλωτή, μειώνοντας τις επιλογές του και αυξάνοντας την ανεργία».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της χρονικής διάρκειας των ενδιάμεσων εκπτώσεων, το άρθρο 116 του νομοσχεδίου εισάγει τις ακόλουθες αλλαγές:

• Αυξάνεται η διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων από είκοσι ημέρες που ήταν συνολικά σήμερα (δέκα ημέρες εκάστη) σε τριάντα ημέρες.

• Παρέχεται ευελιξία στις τοπικές κοινωνίες να κατανείμουν διαφορετικά τις τριάντα αυτές ημέρες ενδιάμεσων εκπτώσεων (δηλαδή μπορούν να κάνουν τρία δεκαήμερα αντί για δύο δεκαπενθήμερα). Τούτο θα συμβαίνει με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη η οποία θα πρέπει να εκδοθεί εντός τριών μηνών από τη θέση σε ισχύ του νόμου (δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2017) έπειτα από γνώμη των εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων της περιφερειακής ενότητας. Η απόφαση θα επιτρέπεται να τροποποιείται ετησίως έως και την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων έτους.

• Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τουλάχιστον δύο Κυριακές μέσα σε αυτές τις τριάντα ημέρες. Σήμερα ισχύει επί της ουσίας το ίδιο, καθώς τα καταστήματα είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή κάθε δεκαήμερου εκπτώσεων.

• Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί απόφαση του αντιπεριφερειάρχη μέσα στο επόμενο τρίμηνο, όπως καθορίζει ο νέος νόμος, τότε οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (αντί του πρώτου δεκαήμερου) και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (αντί του πρώτου δεκαήμερου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή