Επιδείνωση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

Επιδείνωση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νευρικότητα επέστρεψε στο Χρηματιστήριο, καθώς υπολείπονται μόλις 11 συνεδριάσεις και οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν ρίσκο. Απλώς προσπαθούν να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη που δημιούργησε ο περασμένος μήνας. Χθες ήταν η τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, με συνολικές απώλειες 4,16% για τον Γενικό Δείκτη και μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 1,697 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη έκλεισε με απώλειες 0,88% και διολίσθησε στις 613,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,591 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών αφορούσε κεφάλαια 4,84 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,24%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης του δείκτη Ftse Large Cap 25, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν η Εθνική Τράπεζα (3,56%), ο Τιτάνας (2,77%) και η Coca-Cola HBC (2,19%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν η Μέτκα (-16,74%), ο Μυτιληναίος (-4,89%) και η Τράπεζα Πειραιώς (-4,76%).

Eπιδεινώθηκε για δεύτερη μέρα η εικόνα στα εγχώρια κρατικά ομόλογα, μετά την εμπλοκή που κατεγράφη από τον ESM, ο οποίος προτίθεται να παγώσει τα μέτρα για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 8,20% από 7,60% στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. Το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 7,15% και το ετήσιο ομόλογο παρουσιάζει απόδοση 7,40%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) αναρριχήθηκε στις 680 μονάδες βάσης, που είχε ανέλθει για τελευταία φορά στη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή