Δημιουργείται νομικό οπλοστάσιο για τη μείωση των NPLs

Δημιουργείται νομικό οπλοστάσιο για τη μείωση των NPLs

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο νομικό «οπλοστάσιο» που έχει δημιουργηθεί και τις δυνατότητες που αποκτούν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν οι τράπεζες δεν πετύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τότε θα υποστούν συνέπειες.

Σε συνέντευξή του στους FT, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) είναι αποτέλεσμα κυρίως της ύφεσης. Πριν από την κρίση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) διαμορφώνονταν στα επίπεδα του 5% ενώ τώρα τα συνολικά πιστωτικά ανοίγματα έχουν δεκαπλασιαστεί και φτάνουν το 45% των συνολικών χορηγήσεων. Εχουμε δημιουργήσει, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ένα τεράστιο νομοθετικό οπλοστάσιο για να μειώσουμε τα NPEs, που περιλαμβάνει πολλές επιλογές: από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς μέχρι δευτερογενή αγορά για την αγοραπωλησία προβληματικών δανείων. Πλέον οι τράπεζες μπορούν να αναγκάσουν τους μετόχους είτε να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είτε να παραιτηθούν. Με τη νέα νομοθεσία, σημείωσε, οι τράπεζες μπορούν να ανταλλάξουν δάνεια με μετοχές και στη συνέχεια να τις πουλήσουν σε επενδυτές.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη μελέτη της ΤτΕ για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τη μελέτη περίπου ένα στα έξι «κόκκινα» δάνεια οφείλεται σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές» προσθέτοντας πως ορισμένες τράπεζες εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα το ποσοστό των «στρατηγικών» είναι ακόμα υψηλότερο. Ο κ. Στουρνάρας έφερε ως παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι παρά τα ρεκόρ ο κλάδος εμφανίζει NPLs άνω του μέσου όρου. Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων και όσες κριθούν βιώσιμες να μπορούν να λάβουν νέα ρευστότητα. Ομως αυτές που δεν είναι βιώσιμες θα πρέπει να ρευστοποιηθούν. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIΤDA) είναι η μαγική λέξη με βάση την οποία μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ βιώσιμων και μη βιώσιμων εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή