Στα ύψη οι αποδόσεις αναδυόμενων αγορών Αφρικής, Λατ. Αμερικής το 2016

Στα ύψη οι αποδόσεις αναδυόμενων αγορών Αφρικής, Λατ. Αμερικής το 2016

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναδυόμενες αγορές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής κυριάρχησαν φέτος μεταξύ των 98 χρηματιστηρίων του πλανήτη που παρακολουθούν οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Οι ετήσιες αποδόσεις αυτών των χρηματιστηρίων, σε αρκετές περιπτώσεις, ήταν πέντε φορές μεγαλύτερες από τις αποδόσεις των ανεπτυγμένων αγορών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σε μια χρόνια που η μεταβλητότητα κυριάρχησε στις αγορές μετοχών και οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια όπως είναι: α) τα συμβόλαια παραγώγων του χρυσού, β) τα δεκαετή αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα και γ) τα συμβόλαια πετρελαίου, χαλκού, αλουμινίου και νικελίου, υπήρξαν χρηματιστηριακές αγορές που υπεραπέδωσαν, καθώς αποτύπωσαν την προσπάθεια των χωρών τους –αν και κλειστές οικονομίες– να αναπτυχθούν. Κορυφαίο παράδειγμα η Αίγυπτος, όπου η αγορά του Καΐρου βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως με ετήσια απόδοση 77%. Στη δεύτερη θέση όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα ήταν το Περού, με υπεραπόδοση 58% σε μία χώρα με πλούσιες πρώτες ύλες για να ακολουθήσουν το Πακιστάν και η Βραζιλία που σε επίπεδο έκτασης είναι όση η Ευρώπη, αφού στη χώρα του καφέ καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κατασκευών για τη δημιουργία υποδομών. Το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης διακρίθηκε φέτος και συμπεριελήφθη στην πρώτη δεκάδα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αναδυόμενες αγορές κλειστών οικονομιών όπως η Ζιμπάμπουε και το Μαρόκο φιγουράρουν στα χρηματιστήρια με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Στην αντίπερα όχθη, τις υψηλότερες απώλειες παρουσίασαν δύο χρηματιστήρια από χώρες της Αφρικής όπως είναι η Ζάμπια και η Γκάνα με σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες τους. Η Βοσνία ήταν το τρίτο χειρότερο χρηματιστήριο σε απόδοση για να ακολουθήσει το Αμστερνταμ και στη συνέχεια εμφανίζονται η Σαγκάη και η Λισσαβώνα. Στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια αξίζει να επισημανθεί ότι τα τρία μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι) έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη, γεγονός που θα πρέπει να αποδοθεί στη βελτίωση του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία του κλείνει με υψηλότερα κέρδη (14,4%) απ’ ό,τι το χρηματιστήριο του Nasdaq (9,1%) που εκπροσωπεί τις εταιρείες της νέας τεχνολογίας. Οπως καταγράφεται στις αναλύσεις των διεθνών οίκων, τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια έχουν πραγματοποιήσει αλλαγή της πορείας τους κατά 180 μοίρες και βιώνουν το «Trump Effect», καθώς οι πολιτικές φορολογικών μειώσεων, απελευθέρωσης και αύξησης δαπανών του Trump είναι «κομμένες και ραμμένες» για να ενισχύσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή