Προώθηση έρευνας και καινοτομίας σε νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Προώθηση έρευνας και καινοτομίας σε νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει ανακοινωθεί πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2014-2020, στο πλαίσιο του Αξονα Προτεραιότητας 1: «Αμεση ανάσχεση της συρρίκνωσης της παραγωγικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενδυνάμωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των νησιών της Περιφέρειας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας, με αιχμή την καινοτομία», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, με τίτλο «Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας ή/και της χρήσης των αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογίας, στην παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, υφιστάμενων και νέων ΜμΕ, ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τουρισμό».

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, η δράση αφορά τη δημιουργία κέντρων έρευνας προϊόντων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με στόχο την πραγματοποίηση βιομηχανικής έρευνας σε τομείς παραγωγής και σε προϊόντα που αναδείχθηκαν σε τομείς-προϊόντα προτεραιότητας από τη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης (εφεξής RIS3) της Περιφέρειας.

Οι πράξεις οι οποίες θα ενταχθούν στο πλαίσιο της δράσης θα αξιοποιούν τα συμπεράσματα της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης που έχει πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχετικά με την εξειδίκευση της RIS3, όσον αφορά:

– 1. Τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων υψηλής ζήτησης με βάση τα προϊόντα αγροδιατροφής, η οποία εδράζεται στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς όπως η φαρμακευτική, η κοσμετολογία και η βιομηχανία διατροφής.

– 2. Την αξιοποίηση και την περαιτέρω εμβάθυνση αποτελεσμάτων ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί στον τομέα της μαστίχας ή/και άλλων προϊόντων της Περιφέρειας που εντάσσονται στους τομείς προτεραιότητας της RIS3, καθώς και την αξιοποίηση της ένταξης της μαστίχας στον κατάλογο των φυσικών φαρμάκων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

– 3. Την αξιοποίηση του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που ανέδειξε η διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, από επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς, για την ανάληψη περαιτέρω εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μαστίχας.

– 4. Τις δυνατότητες αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας.

– 5. Τις δυνατότητες αναβάθμισης των τεχνολογικών δυνατοτήτων του τοπικού παραγωγικού ιστού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και δημιουργίας απασχόλησης και εισοδήματος στην περιοχή.

Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη της δράσης, οι προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικών δικαιούχων των ενισχύσεων είναι οι ακόλουθες:

– Να είναι υπό σύσταση επιχειρήσεις, οι οποίες μετά τη σύστασή τους θα δραστηριοποιηθούν στον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 72 «Επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη», για να παρέχουν υπηρεσίες σε τομείς-προϊόντα που εντάσσονται στη Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (RIS3) και κατά τη στιγμή καταβολής της ενίσχυσης θα διαθέτουν εγκατάσταση ή υποκατάστημα στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν από την πρώτη εκταμίευση.

– Να λειτουργούν με νομική μορφή Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή ΕΠΕ ή Α.Ε.

– Να τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ.

– Εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που ασκούν τόσο οικονομικές όσο και μη οικονομικές δραστηριότητες, η χρηματοδότηση, οι δαπάνες και τα έσοδα κάθε τύπου δραστηριότητας δηλώνονται χωριστά, με βάση αρχές αναλυτικής λογιστικής που εφαρμόζονται με συνέπεια και δικαιολογούνται αντικειμενικά.

– Να πραγματοποιήσουν την υλοποίηση του υπό χρηματοδότηση κέντρου έρευνας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

– Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις.

– Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.

– Να υποβάλουν επενδυτικό σχέδιο, καθώς και το σύνολο των αναγκαίων στοιχείων, δικαιολογητικών και εντύπων, όπως ορίζονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση.

– Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

– Δεν έχουν, επίσης, δικαίωμα υποβολής οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου, της κοινοπραξίας ή του συνεταιρισμού.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης (1.250.000 ευρώ). Κάθε δυνητικός δικαιούχος ενίσχυσης μπορεί να υλοποιήσει αίτηση χρηματοδότησης με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτόν που καθορίζεται με το ως άνω όριο. Στην περίπτωση αυτή οι υπερβάλλουσες δαπάνες της αίτησης χρηματοδότησης δεν επιχορηγούνται.

Το ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Ειδικά για την κάλυψη των δαπανών προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70% του κόστους των αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή του δυνητικού δικαιούχου της ενίσχυσης πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνόλου του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης αίτησης χρηματοδότησης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες περιγράφονται αναλυτικά στο Παράρτημα ΙΙΙ της δημοσιευμένης πρόσκλησης. Ενδεικτικά, οι κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:

– Κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος.

– Μηχανήματα – εξοπλισμός.

– Συστήματα αυτοματισμού και ειδικά συστήματα πληροφορικής.

– Δικαιώματα τεχνογνωσίας ή άλλες άδειες εκμετάλλευσης.

– Λοιπές δαπάνες.

– Μελέτες – έρευνες αγοράς.

– Αμοιβές προσωπικού.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβληθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (www.ependyseis.gr/mis).

Εκτός από τα στοιχεία που ζητείται να υποβληθούν ηλεκτρονικά, τα υπόλοιπα ζητούμενα υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην ΕΥΔ Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εντός της προθεσμίας.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων αναμένεται να διαρκέσει από 30/1/2017 έως 3/3/2017.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή