Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Δολάρια / βαρέλι

Ελαφρά ανάκαμψη σημείωναν χθες οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κινείται το απόγευμα στα 52,77 δολάρια και το Brent στα 55,58 δολάρια το βαρέλι. Είχαν προηγηθεί τρεις συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης των τιμών του «μαύρου χρυσού», παρά τις δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι στοχεύει να επαναφέρει τις τιμές στα 60 δολάρια το βαρέλι. Καθοριστικός παράγοντας ήταν η είδηση πως την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου κατεγράφη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Οι τιμές υποχώρησαν, όμως, περαιτέρω όταν διέρρευσε ότι τον Φεβρουάριο έμεινε αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία. Η εξέλιξη κατέδειξε πως η μία εκ των δύο σημαντικότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στον κόσμο δεν τηρεί πλήρως τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Πτωτικά ο χρυσός

Αιτία οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων ΗΠΑ

Με απώλειες κινήθηκε στο κλείσιμο της εβδομάδας ο χρυσός. Η διάθεση των επενδυτών επηρεάστηκε από τις προσδοκίες επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πιθανώς και μέσα στον τρέχοντα μήνα. Χθες, στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,2% στα 1.232,81 δολάρια η ουγγιά, ενώ την Πέμπτη εμφάνισε τη χειρότερη επίδοσή της από τις 15 Δεκεμβρίου 2016, φθάνοντας στα 1.230,58 δολάρια η ουγγιά. Συνήθως, όταν υπάρχει φημολογία για αύξηση επιτοκίων από τη Fed, παρατηρείται υποχώρηση της τιμής του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο, άλλωστε, δεν συνδέεται με επιτόκια για να αυξήσει την αξία του. «Η αγορά στηρίζει τον χρυσό στα επίπεδα των 1.230 διολαρίων η ουγγιά και, εάν υποχωρήσει, το επόμενο σημείο βρίσκεται στα 1.210 δολάρια η ουγγιά», παρατηρεί ο αναλυτής της MKS PAMP Group, Σαμ Λάφλιν. Παρά ταύτα, συνολικά οι επενδυτές, ακόμα κι αν υπάρξει διόρθωση στο πολύτιμο μέταλλο, παραμένουν φίλα προσκείμενοι προς αυτό, λόγω διεθνούς αβεβαιότητας, αστάθειας στην πολιτική Τραμπ και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Η Commerzbank προβλέπει ότι λόγω των συνθηκών αυτών, η όποια αποδυνάμωση του χρυσού θα είναι βραχείας διαρκείας.

Ομόλογα

Ελληνικού Δημοσίου

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων κατεγράφη στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου. Η προσδοκία των επενδυτών ότι η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που έχουν θέσει η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί οδήγησαν αρκετούς διαχειριστές να προχωρήσουν στην αγορά κρατικών τίτλων χρέους. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το ετήσιο κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 97,20 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 11,50%. Το 2ετές κρατικό ομόλογο αποτιμήθηκε στα 94,30 λεπτά, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,75%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 77,50 λεπτά και απόδοση στο 6,95%. Τo spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) ανήλθε στις 664 μονάδες βάσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή