ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μικροσυμφέροντα, Δημόσιο μπλοκάρουν τα ψηφιακά δίκτυα

mikrosymferonta-dimosio-mplokaroyn-ta-psifiaka-diktya-2182451

Μικροσυμφέροντα και συχνά οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες κρατούν καθηλωμένη τη χώρα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, η μη αποδοχή του νόμου, από τις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες και τις τοπικές κοινωνίες, κρατάει χαμηλά την ανάπτυξη της χώρας, ειδικά στον τομέα των δικτύων επικοινωνιών νέας γενιάς.

Ο κ. Τσαμάζ εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για τη συμμετοχή της χώρας στο παγκόσμιο ψηφιακό γίγνεσθαι αφού, όπως είπε, οι τοπικές κοινωνίες πολλές φορές αντιδρούν στην ανάπτυξη των σύγχρονων υποδομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τεχνολογία 5ης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία που τώρα προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων μέχρι 500 Mbps σήμερα, αλλά απαιτεί ένα πολύ πυκνότερο δίκτυο κεραιών απ’ ό,τι η υφιστάμενη τεχνολογία. Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του ΟΤΕ εκφράσθηκε με σκεπτικισμό για την ανάπτυξη των δικτύων αυτών στη χώρα μας. Απαιτούν πολλαπλάσιες υποδομές, ενώ οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης των υφιστάμενων δικτύων που απαιτούν εμφανώς λιγότερο πυκνές υποδομές. «Ο νόμος», είπε ο επικεφαλής του ΟΤΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, «πρέπει να γίνει αποδεκτός από τις τοπικές κοινωνίες και να εφαρμοστεί τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. Πρέπει να γίνει κατανοητό», πρόσθεσε, «ότι από την ανάπτυξη δικτύων, ασύρματων και ενσύρματων, σε μια περιοχή ωφελούνται, πρώτα απ’ όλα, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες και σε αγορές εκτός των συνόρων της περιοχής τους».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσαμάζ έγιναν χθες σε ημερίδα του ΣΕΒ, με τίτλο «Game Changer – Digital Growth». Θέμα της ομιλίας ήταν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές και ο ρόλος τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. O επικεφαλής του ΟΤΕ μιλώντας ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα υστερεί σήμερα και ότι πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα απεγκλωβισμού από την υπανάπτυξη στην οποία έχει περιέλθει. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε πίσω», είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ. «Σύμφωνα με τον δείκτη DESI που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε, «είμαστε 26οι μεταξύ των 28 χωρών. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, ο ΣΕΒ εκπονεί μια νέα στρατηγική που στόχο έχει να αναδείξει τα ισχυρά σημεία και τις αδυναμίες της χώρας στον τομέα αυτό. «Εκπονείται μελέτη με θέμα “Ψηφιακή Στρατηγική για την Ελλάδα”. Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα μας δείξουν πού είμαστε και πού πάμε», είπε χαρακτηριστικά.