Σε αναζήτηση επενδυτή η Forthnet

Σε αναζήτηση επενδυτή η Forthnet

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταφιάστηκε κι επισήμως η προσπάθεια εξαγοράς της Forthet από τις επιχειρήσεις Wind Ηellas και Vodafone. H τελευταία απέστειλε εγγράφως την απόφασή της ότι δεν άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης που διέθεσε για την απόκτηση του 13,5% των μετοχών Forthet, κυριότητας Wind Hellas.

Yπενθυμίζεται ότι στη Forthnet η Vodafone κατέχει το 6,5% και η Wind το 33,0%. Το 2014 οι δύο επιχειρήσεις είχαν συμφωνήσει στο ενδεχόμενο της από κοινού απόκτησης της Forthnet και προκειμένου να το επιτύχουν, συμφώνησαν να εκκινήσουν από την ίδια βάση. Ετσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Wind είχε συμφωνήσει να μεταβιβάσει το 13,25% στη Vodafone έτσι ώστε κάθε μία επιχείρηση να συμμετέχει στη Forthnet με 19,75%.

H απόφαση της Vodafone να μην ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα είχε αναγγελθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Hellas Νάσο Ζαρκαλή στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Μία μέρα ακριβώς πριν εκπνεύσει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος από τη Vodafone, ο κ. Ζαρκαλής είχε αναφέρει κατά τη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα, ότι η Vodafone δεν θα ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση των μετοχών Forthnet την επομένη. Επιπλέον, ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση στην περίοδο άσκησης του δικαιώματος αυτού, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Ο πρόεδρος της Wind σημείωσε ακόμη ότι η εταιρεία του απομείωσε την αξία της συμμετοχής της στη Forthnet, και πρακτικά γνωστοποίησε το τέλος της διαδικασίας εξαγοράς της Forthnet από τις Wind και Vodafone.

Αν και η δήλωση αυτή του προέδρου της Wind δημοσιοποιήθηκε την επομένη από τα μέσα ενημέρωσης, η διοίκηση της Forthnet ζήτησε την περασμένη εβδομάδα επίσημη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του δικαιώματος της Vodafone επί μετοχών Forthnet, ενόψει και της επικείμενης δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το 2016. Η Vodafone απάντησε εγγράφως την περασμένη Δευτέρα, τόσο στη διοίκηση της Forthnet, όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα έχει δηλώσει πριν περίπου ενάμιση μήνα ο κ. Ζαρκαλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες σταμάτησαν το «κυνήγι» της Forthnet, από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι οι πιστώτριες τράπεζες απορρίπτουν οποιοδήποτε σενάριο απομείωσης του δανεισμού της επιχείρησης. Η Forthnet οφείλει πάνω από 650 εκατ. ευρώ σε πιστωτές και προμηθευτές, εκ των οποίων πάνω από τα μισά οφείλονται στις πιστώτριες τράπεζες. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 12 φορές τα ετήσια κέρδη ΕΒΙΤDA της επιχείρησης.

Οι πιστώτριες τράπεζες πρόσφατα ανέλαβαν τον έλεγχο της Forthnet μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε μετοχές της επιχείρησης, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες ωστόσο αποφεύγουν να μετατρέψουν τις ομολογίες σε μετοχές (debt-to-equity conversion), καθώς μέχρι και πρόσφατα τα δάνεια της Forthnet χαρακτηρίζονταν ως εξυπηρετούμενα και όχι «κόκκινα». Αυτός είναι και ο λόγος που έχει παγώσει ο διορισμός επιτρόπου (chief restruction officer) στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιών. Το στέλεχος που προορίζεται να αναλάβει το έργο αυτό, είναι γνώριμο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν, χθες, ότι η Forthnet μπορεί να συνεχίζει να επιβιώνει χωρίς τη στήριξη ενός ισχυρού στρατηγικού επενδυτή, για κάποιο χρονικό διάστημα. Το «χαρτί» που κινεί αυτή την περίοδο η επιχείρηση είναι η επιδιωκόμενη είσοδός της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (MVNO). Ενας τέτοιος εικονικός πάροχος είναι η Cyta Hellas, η οποία αγοράζει υπηρεσίες χονδρικής από τη Vodafone και τις πουλά η ίδια στη λιανική. Σύμφωνα με πληροφορίες η Forthnet έχει λάβει προτάσεις συνεργασίας από τη Vodafone και την Wind, τις οποίες τώρα τις εξετάζει. Η Cosmote αρνήθηκε να δώσει πρόταση συνεργασίας, επικαλούμενη το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές της Vodafone και Wind είναι μέτοχοι της Forthnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή