Δείκτη για την πορεία κόστους των προγραμμάτων συστήνουν οι ασφαλιστικές

Δείκτη για την πορεία κόστους των προγραμμάτων συστήνουν οι ασφαλιστικές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάρτιση δείκτη που θα μετράει την εξέλιξη του κόστους των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) θα προχωρήσει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ). Ο δείκτης, όπως προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης, αναμένεται να είναι έτοιμος το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο στη διαμόρφωση της τιμολογιακής του πολιτικής για τα προγράμματα υγείας.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Μαζαράκης, ο υφιστάμενος δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακατάλληλος για να δείξει την πορεία των ασφαλίστρων, καθώς σε αυτόν συνυπολογίζονται και οι σχετικές δημόσιες δαπάνες. Την Πέμπτη, μάλιστα, η διοίκηση της ΕΑΕΕ είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, στον οποίο παρέδωσε μελέτη του ΙΟΒΕ για την καταλληλότητα του δείκτη.

Επιπλέον, ο κ. Μαζαράκης παρουσίασε τις προτάσεις της Ενωσης, οι οποίες μπορούν, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προχωρήσει η απαιτούμενη νομοθέτηση, να οδηγήσουν την ασφαλιστική αγορά στα επίπεδα του 2009 από πλευράς παραγωγής ασφαλίστρων, στα 5,5 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2016. Οι προτάσεις αυτές καλύπτουν όλα τα πεδία ασφάλισης, από τις συντάξεις έως την τύχη των ανασφάλιστων οχημάτων. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ο κ. Μαζαράκης επανέλαβε την πρόταση της ΕΑΕΕ για καθιέρωση τριών πυλώνων ασφάλισης: την κοινωνική που θα είναι κρατική και θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, την επαγγελματική που θα είναι ιδιωτική, υποχρεωτική και θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα (τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης με άλλα λόγια) και την ιδιωτική με κίνητρα για τα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Μάλιστα, ο κ. Μαζαράκης πρότεινε τα κίνητρα να είναι έστω αναβαλλόμενα, δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης των κρατικών εσόδων. Αναφερόμενος στην επαγγελματική ασφάλιση, ο ίδιος επισήμανε ότι 15 χρόνια μετά τη θέσπιση του σχετικού νόμου (3029/2002) εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι έχει αποτύχει. «Καλό είναι να γίνονται κουβέντες περί Εθνικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Γιατί όμως να υπάρχει ένα ταμείο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαζαράκης και πρόσθεσε: «Να αφήσουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει και ο καταναλωτής να επιλέξει».

Αναφερόμενος στην ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τάχθηκε υπέρ της άρσης του αντικινήτρου του φόρου ασφαλίστρου (15%), αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως μπορεί να επανέλθει η συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση της περιουσίας. Για την ανάγκη διεύρυνσης του υφιστάμενου νόμου 3844/2010 περί επαγγελματικής αστικής ευθύνης και σε άλλα επαγγέλματα πλην του ασφαλιστικού συμβούλου, όπως για παράδειγμα του ιατρού, μίλησε επίσης ο κ. Μαζαράκης. Ο πρόεδρος, τέλος, της ΕΑΕΕ επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία υπολογίζονται σε 700.000 με 1 εκατομμύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή