Δεκαετία ανάπτυξης για τον τουρισμό

Δεκαετία ανάπτυξης για τον τουρισμό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετική τροχιά μετά τις περυσινές απώλειες σε επίπεδο εσόδων και απασχόλησης εκτιμά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού ότι θα εισέλθει κατά τη φετινή σεζόν ο ελληνικός τουρισμός, διατηρώντας αναπτυξιακή δυναμική έως το έτος 2027. Οι σχετικές εκτιμήσεις και τα στοιχεία αποτυπώνονται σε δύο εκθέσεις του Συμβουλίου. Στη μία έκθεση αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις του Συμβουλίου για την πορεία του ελληνικού τουρισμού με ορίζοντα έως και το έτος 2027 και στην άλλη γίνεται σύγκριση των βασικών τουριστικών μεγεθών δημοφιλών ανά τον κόσμο προορισμών με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2016. Βάσει αυτών των στοιχείων, η Ελλάδα κατέγραψε τη 4η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες και τη 13η μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε 87 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Τη μεγαλύτερη μείωση διεθνώς, σε ποσοστό 64,2%, σημείωσε η Αίγυπτος, το τουριστικό προφίλ της οποίας επλήγη ξανά μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση για την Ελλάδα, φέτος, αναμένεται να δημιουργηθούν από τον τουρισμό επιπλέον 54.400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας φθάνοντας σε αριθμό τις 914.700. Για το 2027 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1.273.000. Πέρυσι σημειώθηκε ελαφρά κάμψη στην απασχόληση. Επίσης, η συνολική συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 54,7 δισ. ευρώ το 2027 από 35 δισ. το 2017. Το 2016 η συνεισφορά του μειώθηκε στα 32,8 δισ. ευρώ από 33,4 δισ. το 2015. Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και ο προϋπολογισμός των τουριστικών επενδύσεων, φθάνοντας τα 5,5 δισ. ευρώ το 2027, από 3,4 δισ. φέτος και 3,2 δισ. το 2016. Πάντως, για την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων απαιτείται βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση, οι άνθρωποι του τουρισμού βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το αρμόδιο υπουργείο αδυνατεί να ερμηνεύσει ορθά τον ν. 4462/2016 “νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις” δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά και εξωθώντας τον κλάδο του τουρισμού σε απορρύθμιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή