Ο Απρίλιος έφερε κέρδη για τις τράπεζες

Ο Απρίλιος έφερε κέρδη για τις τράπεζες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλάσια απόδοση (18,75%) πέτυχε ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο τον φετινό Απρίλιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη απόδοση (6,92%) του Γενικού Δείκτη.

Aυτό το γεγονός ήταν και η ποιοτική διαφορά που έφερε την Αθήνα μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών με τις υψηλότερες αποδόσεις στο πρώτο τετράμηνο του 2017, καθώς είχε προηγηθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου το Χρηματιστήριο κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου, που έσβησε τις ζημίες από την αρχή του έτους και ώθησε τις τραπεζικές μετοχές σε υψηλά επίπεδα, αποδίδεται στις προσδοκίες των επενδυτών ότι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που συνδυάστηκε και από μεγάλη αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη διάρκεια των συνεδριάσεων του Απριλίου κατέγραψε 9 φορές υψηλά έτους στο κλείσιμο ισάριθμων συνεδριάσεων και επέστρεψε 18 μήνες πίσω, στα επίπεδα της συνεδρίασης της 22ας Οκτωβρίου 2015. Στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 712,17 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,80%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 86,151 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 48,645 δισ. ευρώ.

Στις 84 πρώτες συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το 2017, οι 50 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι υπόλοιπες 34 συνεδριάσεις είχαν αρνητική απόδοση για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Σε επίπεδο πρώτου τετραμήνου του 2017, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 4,98%, ενώ, αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης είχε συνολική άνοδο 10,64%, που αποτυπώθηκε και στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά 3,392 δισ. ευρώ.

Μετά την αξιοσημείωτη άνοδο των τραπεζικών μετοχών, το δεύτερο σημαντικό γεγονός των συνεδριάσεων του Απριλίου ήταν η μεγάλη αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών, που θεωρείται κατ’ αρχάς θετική εξέλιξη, καθόσον μεγάλο μέρος της ανόδου προήλθε από νέες εισροές από διεθνή funds. Βέβαια, υπήρξαν και μετακυλίσεις τοποθετήσεων κεφαλαίων από μη χρηματοοικονομικά blue chips (Coca-Cola, Τιτάνα, ΟΤΕ) προς υπερπουλημένες τραπεζικές μετοχές. Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι αν και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, που αρχίζει σήμερα, παραμείνει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 700 μονάδες, ή έστω και τις 690 μονάδες, ουσιαστικά δημιουργούνται οι προοπτικές για μια δεύτερη ανοδική κίνηση προς υψηλά διετίας, δηλαδή πάνω από τις 720 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή