Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων για τους πρώτους μήνες του 2017 αποτυπώνουν μια συγκρατημένη πορεία του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου στο σύνολο των κυριότερων αεροδρομίων καταγράφεται αύξηση των διεθνών αφίξεων (+1,7%), στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή μείωση (0,6%), στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφεται αύξηση (11,8%), στα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια μείωση και στις οδικές αφίξεις αύξηση (2,6%). Σύμφωνα με τη Τράπεζα της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 2,8% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν πτώση κατά 2,7% με οριακή θετική μεταβολή της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει, από τη μία, τη βελτίωση της χώρας κατά 7 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη τουριστικής ανταγωνιστικότητας η οποία καταλαμβάνει πλέον τη θέση 24. Από την άλλη, όμως, σημειώνει ότι πίσω από αυτήν την εξέλιξη κρύβεται η πολύ χαμηλή κατάταξη της χώρας σε θέματα φορολογίας και προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων. Ετσι, επί συνόλου 136 χωρών που εξετάστηκαν η Ελλάδα καταλαμβάνει τη θέση 134 για την ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου για επενδύσεις και τη θέση 133 για την ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου για εργασία, επιβεβαιώνοντας τις απόψεις του ΣΕΤΕ για υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα. Επίσης, ιδιαίτερα χαμηλή είναι η βαθμολογία της χώρας αναφορικά με τους κανόνες σε σχέση με τις διεθνείς επενδύσεις (112) και το νομικό πλαίσιο για την επίλυση διαφορών (128). Τα παραπάνω συμβάλλουν στη χαμηλή κατάταξη για το τουριστικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή