150.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

150.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 150.000 υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, προσγειώνοντας τις αρχικές προσδοκίες, που έκαναν λόγο ακόμη και για 400.000 επιχειρήσεις. Στην εκτίμηση αυτή συμφωνούν οι τράπεζες, οι οποίες δηλώνουν, από την πλευρά τους, αποφασισμένες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, προκειμένου να μπορέσουν όσες επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες «να γυρίσουν σελίδα».

Σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν οι παραγωγικοί φορείς στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, οι εκπρόσωποι των τραπεζών (κ. Χ. Απαλλαγάκη από την ΕΕΤ, κ. Θ. Καλαντώνης από τη Eurobank, κ. Π. Κιτριλάκης από την Alpha Bank, κ. Παν. Κουμεντάκος από την Πειραιώς και κ. Κ. Μπράτος από την Εθνική) διαβεβαίωσαν ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να είναι έτοιμες στην προγραμματισμένη ημερομηνία της 3ης Αυγούστου, που θα ανοίξει η εφαρμογή της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο ίδιος ο ειδικός γραμματέας κ. Φώτης Κουρμούσης δήλωσε ότι η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων θα είναι διαθέσιμη ακόμα και αν το σύστημα δεν είναι απόλυτα έτοιμο και κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά. Στόχος θα είναι η πλήρης προσαρμογή στην ηλεκτρονική διαδικασία να υλοποιείται σταδιακά και όποια λάθη εντοπίζονται να διορθώνονται στην πορεία, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο την προοπτική να δοθεί παράταση.

Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα έως τα μέσα Ιουλίου τις έξι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος και οι οποίες θα εξειδικεύουν μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Τα θέματα που θα ρυθμίζουν θα αφορούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την αυτοματοποιημένη διαδικασία και τις συνέπειες για τις επιχειρήσεις που δεν θα τηρήσουν τη ρύθμιση.

Από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση ξεκαθαρίστηκε ότι στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα υπάγονται και τα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου. Η απαίτηση του Δημοσίου στην περίπτωση αυτή θα «κουρεύεται» στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας και ο οφειλέτης –όπως συμβαίνει και σήμερα– θα είναι υπόλογος έναντι του Δημοσίου, που θα είναι ουσιαστικά ο νέος πιστωτής, εφόσον έχει καταπέσει η εγγύηση.

Τα νέα χρέη που έχει δημιουργήσει ο οφειλέτης μετά την 31/12/2016 δεν θα εμποδίζουν τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης. Αν και τα χρέη αυτά δεν θα «κουρεύονται», εντούτοις θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να υπολογιστεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, μειώνοντας δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημα.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis. Μόλις καταχωρίσει τους κωδικούς τους, το σύστημα θα αναγνωρίσει αυτομάτως αν μπορεί ο συγκεκριμένος να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δηλαδή, αν το ΑΦΜ ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο που δεν έχει πτωχευτική ιδιότητα. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος δικαιούται αρχικά να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλει την αίτησή του, θα βρει καταχωρισμένα όλα του τα χρέη που έχουν δηλωθεί από τις τράπεζες, την εφορία, τα τελωνεία, τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο ίδιος μπορεί να συμπληρώσει τα υπόλοιπα χρέη του. Στη συνέχεια πρέπει να καταχωριστούν όλα τα δικαιολογητικά, η μελέτη βιωσιμότητας και η αξία της ακίνητης αλλά και της κινητής περιουσίας που έχει ο ενδιαφερόμενος. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συμπλήρωση ενός περιουσιολογίου τόσο από το ίδιο τον ενδιαφερόμενο όσο και από τα συνδεδεμένα μέλη με την επιχείρηση, όπως οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή