ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ για την Energean Oil & Gas

10s10aer

Μνημόνιο συνεργασίας για την πώληση φυσικού αερίου που θα παραχθεί από τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin στο Ισραήλ έκλεισε η Energean Oil & Gas. Η συμφωνία έγινε με τρεις επιχειρήσεις συμφερόντων του Ισραηλινού επιχειρηματία Αϊντάν Οφέρ, για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα σε βάθος 15ετίας. Πρόκειται για τις ORL (διυλιστήριο), ΙC (χημική βιομηχανία) και OPC (παραγωγή ηλεκτρισμού), οι οποίες πρόκειται συνολικά να προμηθευτούν 39 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ορίζοντα 15ετίας.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν οι τρεις εταιρείες στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Με το νέο MoU οι κλεισμένες προσυμφωνίες για την πώληση φυσικού αερίου προς εταιρείες στο Ισραήλ ξεπέρασαν το κομβικό όριο των 3 δισ. κυβικών μέτρων ανά έτος. Η ποσότητα των 3 δισ. κυβικών μέτρων ανά έτος είχε οριστεί από την εταιρεία ως το όριο για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, καθώς πλέον καθίσταται εμπορικά ωφέλιμη η έναρξη των επενδύσεων για την ανάπτυξη των δύο θαλάσσιων κοιτασμάτων. Με την υπογραφή του μνημονίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, το συνολικό ύψος της οποίας φθάνει το 1,3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Energean, η έναρξη παραγωγής εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει σε τρία χρόνια, δηλαδή το 2020, ενώ με βάση τη νομοθεσία της χώρας, το παραγόμενο φυσικό αέριο θα πρέπει να διατεθεί αποκλειστικά στην ισραηλινή αγορά. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin διαθέτουν συνολικά 2,7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου (74 δισ. κυβικά μέτρα) και η ανάπτυξη έχει σχεδιαστεί να γίνει με τη χρήση πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης υδρογονανθράκων (FPSO), η οποία θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τις ισραηλινές εταιρείες Dorad και Rapac, καθώς και οριστικό συμβόλαιο με την Dalia, τον μεγαλύτερο ιδιώτη ηλεκτροπαραγωγό του Ισραήλ, το οποίο αφορά την προμήθεια συνολικά 23 δισ. κυβικών μέτρων αερίου. Η Energean απέκτησε τα δύο κοιτάσματα τον Δεκέμβριο του 2016, με τα δυνητικά αποθέματα να εκτιμώνται σε 2,4 τρισ. κυβικά πόδια. Η εταιρεία διαθέτει 9 άδειες παραγωγής σε 4 χώρες, ενώ τα αποθέματά της (βεβαιωμένα και δυνητικά) φτάνουν τα 500 εκατ. βαρέλια, εκ των οποίων τα 41 εκατ. βεβαιωμένα βαρέλια βρίσκονται στον Πρίνο μαζί με άλλα 17 εκατ. βαρέλια δυνητικά στην ίδια περιοχή, ενώ 431 εκατ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου έχουν βεβαιωθεί στα δύο ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin. Τέλος, ακόμη 11 εκατ. δυνητικά βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται στο Κατάκολο, που επίσης εκμεταλλεύεται η εταιρεία, που σήμερα απασχολεί πάνω από 480 εργαζομένους.