Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/10/17)

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερφορολόγηση, το μεγάλο εμπόδιο

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (στην 87η θέση από την 86η πέρυσι) και στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. Την επισήμανση αυτή κάνει ο ΣΕΒ, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία. Επισημαίνει, επίσης, ότι η υπερφορολόγηση αναδεικνύεται πλέον ως το σημαντικότερο εμπόδιο για το επιχειρείν, εξέλιξη που μάλλον επιβεβαιώνεται και από την κόπωση των εσόδων από άμεσους φόρους στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, καθώς και την εκτόξευση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπηρεσιακή ενέργεια η κατάσχεση

Υπηρεσιακή ενέργεια με στόχο να μην παραγραφεί μία οφειλή που δημιουργήθηκε προς το πρώην ΙΚΑ το διάστημα 1998-2006, ύψους 32.000 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις έφτασε τις 63.899 ευρώ, χαρακτηρίζει ο ΕΦΚΑ την παραγγελία κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας μιας 62χρονης από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η παραγγελία κατάσχεσης αφορά πρώτη κατοικία εμβαδού 64 τ.μ., με εκτιμητέα αξία 34.000 ευρώ. Λόγω παρέλευσης 20ετίας και προκειμένου να μην έχουν οι υπάλληλοι του ΚΕΑΟ ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, παραγγέλθηκε η κατάσχεση χωρίς να υπάρχει πρόθεση να βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό.

Αναμένεται νέα είσοδος στον MSCI Greece

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές για όλους τους διεθνείς δείκτες του αμερικανικού οίκου MSCI (Morgan Stanley Capital International). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πιθανές αλλαγές στον εγχώριο δείκτη MSCI Standard Greece, που απαρτίζεται από εννέα μετοχές (Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Πειραιώς, Εurobank, Τιτάν, Folli Follie). Οι πληροφορίες αναφέρουν για νέα είσοδο μετοχής του Ftse 26, με αντίστοιχη διαγραφή υφιστάμενης μετοχής.

Παραδόθηκαν οι σωληναγωγοί του TAP

Ολοκληρώθηκαν στις 10 Οκτωβρίου οι παραδόσεις σωληναγωγών του ΤΑP σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, βάρους 520.000 τόνων, όσο περίπου ζυγίζουν 71 πύργοι του Αϊφελ. Συνολικά, 55.000 σωληναγωγοί και γωνίες μεταφέρθηκαν σε ενάμιση χρόνο περίπου από τις εργολήπτριες εταιρείες. Από αυτούς, 33.000 χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, 13.000 στην Αλβανία, 9.150 για το υποθαλάσσιο τμήμα και 670 στην Ιταλία. Toυς σωληναγωγούς κατασκεύασε η ελληνική εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου και η γερμανική Salzitter Manesmann International.

Ρεκόρ χρεωστικών σημειωμάτων

Παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016, οι «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενοι αμέσως μετά τη θερινή περίοδο ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει, όμως, ένα πολύ ενδιαφέρον νούμερο. Αυτό των φορολογουμένων που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα. Συγκεκριμένα, από την αρχή της διαδικασίας έως και τις 11 Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν στην εφορία έφθασαν τα 2.575.159. Το νούμερο αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της εφορίας. Το αμέσως προηγούμενο έτος, οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα ήταν λιγότεροι κατά 256.257. Ακόμη μεγαλύτερο νούμερο πιθανόν να δούμε το 2020 με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.686 ευρώ. Συνολικά, φέτος έχουν υποβληθεί 6.199.824 φορολογικές δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή