Συμφωνία ΔΕΗ, ομίλου Κοπελούζου με Shenhoua Group

Συμφωνία ΔΕΗ, ομίλου Κοπελούζου με Shenhoua Group

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόρτα εισόδου στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού ανοίγουν στην κινεζική Shenhua Group η ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου. Η κινεζική κρατική εταιρεία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα στον κόσμο και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα από συμβατικές πηγές, διερευνά συστηματικά πάνω από ένα χρόνο την ελληνική αγορά, με το ενδιαφέρον της να καλύπτει όλη την γκάμα του ηλεκτρισμού, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπηρεσίες ενεργειακής διαχείρισης μέχρι συμβατικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας τον Μάιο του 2017 με τον όμιλο Κοπελούζου και δεύτερο τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με τη ΔΕΗ. Χθες ο όμιλος Κοπελούζου ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας ανάπτυξης με τη Shenhua Group, η οποία προβλέπει συνεργασία σε μια σειρά από επενδύσεις στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του MoU του Mαΐου, ανακοινώθηκαν επιμέρους συμφωνίες και συγκεκριμένα:

• Εξαγορά του 75% των μετοχών τεσσάρων αιολικών πάρκων που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου και τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία ή υπό κατασκευήν από τη Shenhua Renewable, θυγατρική της Shenhua Group. H συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλα αιολικά πάρκα που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου.

• Υπογραφή τριμερούς συμφωνίας (ΜοU) μεταξύ της Shenhua, της ΔΕΗ και του ομίλου Κοπελούζου ως εταίρου στην εταιρεία ΔΕΗ Solar Solutions A.E. Πρόκειται για την εταιρεία που συστήθηκε το 2013 με τη συμμετοχή 49% της ΔΕΗ και 51% της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και αντικείμενο τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων με τη μέθοδο του franchising σε όλη την Ελλάδα και την προώθηση ενεργειακών «πακέτων» ρεύματος και φυσικού αερίου. Η εν λόγω εταιρεία δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο και ενόψει προφανώς του ενδιαφέροντος της Shenhua, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε την ενεργοποίησή της και τοποθέτησε εκπροσώπους στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Solar Solutions.

Πρόταση για συμμετοχή της Shenhua στη Solar Solutions είχε απευθύνει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης πριν ακόμη υπογραφεί το μνημόνιο με τη ΔΕΗ στη ΔΕΘ. Ο κ. Παναγιωτάκης έχει απευθύνει επίσης στην κινεζική εταιρεία πρόσκληση να συμμετάσχει στη διαδικασία αποεπένδυσης της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Πρέπει να σημειωθεί ότι κλιμάκιο ανώτερων στελεχών της Shenhua Group με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο κ. Li Dong μία ημέρα πριν από την υπογραφή του μνημονίου με τη ΔΕΗ επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Μελίτη στη Φλώρινα. Περιθώρια συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία αναζητεί και η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» η διοίκηση της οποίας παρουσίασε προχθές στο επιτελείο της Shenhua το επενδυτικό της πρόγραμμα στον τομέα των AΠE.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), κ. Νιγκ Τζιχέ. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης του τριετούς Action Plan Ελλάδας – Κίνας, υπεγράφησαν χθες τέσσερα συνολικά μνημόνια. Εκτός από τα δύο της Shenhua με τον όμιλο Κοπελούζου και τη ΔΕΗ, μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η China Development Bank με τον ΑΔΜΗΕ. Το τέταρτο κατά σειρά μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψαν η China Development Ban, ο όμιλος Μυτιληναίου και η China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering and Construction.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή