Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην Επ. Κεφαλαιαγοράς

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην Επ. Κεφαλαιαγοράς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμεση συνάντηση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχει ζητήσει η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να δοθεί λύση στα αιτήματα των 130 εργαζομένων της αρμόδιας εποπτικής αρχής, που σήμερα και αύριο πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι: α) Να προσληφθούν εργαζόμενοι, καθώς ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα και μάλιστα ενόψει της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας Mifid II από 2/1/2018 είναι αδύνατο να ανταποκριθεί η Ε.Κ. στον έλεγχο και στην εποπτεία της αγοράς και β) να μην υποχρεώνεται η διεύθυνση εποπτείας να στέλνει η ίδια εισήγηση στον εισαγγελέα για τις υποθέσεις που χειρίζονται –εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη αξιόποινης πράξης– αλλά το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η νομική υπηρεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά τον νέο ν. 4443/16, οι δημόσιοι υπάλληλοι –όπως είναι και τα στελέχη της Ε.Κ. στις αρμόδιες διευθύνσεις εποπτείας και ελέγχου– έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά, εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη αξιόποινης πράξης αυτού του νόμου (κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης ή κατάχρηση αγοράς).

Οπως δήλωσε στην «Κ» η κ. Μαρία Μαργαριτσανάκη, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, «οι εργαζόμενοι της Ε.Κ. θεωρούν πως ο κίνδυνος να εμπλακούν σε νομικές διαδικασίες τούς αποτρέπει από το να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θεωρούν πως το Δ.Σ. θα πρέπει να προχωρεί σε μηνυτήρια αναφορά». Επίσης η κυρία Μαργαριτσανάκη τόνισε ότι  «υπάρχει υποστελέχωση αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την ίδια ώρα που υπάρχει μεγάλη πίεση από τις δικαστικές αρχές να δοθούν τα τελικά πορίσματα για σοβαρά θέματα χειραγώγησης μετοχών που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2001 μέχρι και τα τελευταία χρόνια».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατηγορεί τη διοίκηση της Επιτροπής πως «με τη μέχρι τώρα στάση της δείχνει να αποφεύγει την ανάληψη των ευθυνών που της αναλογούν, ενώ η ασυνέπεια μεταξύ των λόγων και των πράξεων έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και σεβασμού στους εργαζομένους».

Θέση για τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων έλαβε με χθεσινή ανακοίνωσή της και η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπου τονίζει πως υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού χωρίς όμως να επηρεάζεται η λειτουργία της Αρχής. Πάντως, οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη έχει εγκριθεί από τον περασμένο Ιούλιο η πρόσληψη 11 στελεχών και το θέμα έχει καθυστερήσει στο υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για την επίλυση του θέματος. Οσο για το μείζον θέμα, αυτό των ευθυνών, η διοίκηση της Ε.Κ. υποστηρίζει πως «στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται, με κάθε τρόπο, σχετικό με αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή