Κoινοπραξία 8 εταιρειών για είσπραξη οφειλών προς ΔΕΗ

Κoινοπραξία 8 εταιρειών για είσπραξη οφειλών προς ΔΕΗ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Koινοπραξία οκτώ εταιρειών με επικεφαλής την Qualco επιστρατεύει η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει το ανοικτό μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών. Η κοινοπραξία θα εγκατασταθεί σε χώρο της ΔΕΗ με επιτελείο περίπου 30 ατόμων που, σε διάστημα δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης έργου, θα πρέπει να καταθέσουν αναλυτικό πλάνο για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν, με στόχο την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών αλλά και τη διαχείρισή τους.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει κατά τη σημερινή συνεδρίασή του την ανάθεση του έργου του συμβούλου για τη διαχείριση ανεξόφλητων οφειλών στην κοινοπραξία Fina City Corporation, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες Qualco UK (επικεφαλής του σχήματος, με εμπειρία στη διαχείριση-είσπραξη οφειλών), IBM Hellas, Deutsche Bank London, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions, KPMG, Κάπα Research και η Δικηγορική Εταιρεία Ανδρικόπουλος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή συμβούλου με αντικείμενο την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών αποτέλεσε δέσμευση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Μάιο έγινε αντικείμενο κριτικής των θεσμών στις νέες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, δεδομένου ότι στον έλεγχο των στοιχείων που πραγματοποίησαν διαπιστώθηκε ότι τα «φέσια» παραμένουν σταθερά στα 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα ανεξόφλητα που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 36 δόσεων και η είσπραξή τους καθίσταται αβέβαιη. Κατόπιν αυτού, η ΔΕΗ επέσπευσε τις διαδικασίες για την επιλογή του συμβούλου, ενώ παράλληλα το Δ.Σ. της εταιρείας στις 17 Οκτωβρίου προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για τις οφειλές που παραμένουν εκτός ρύθμισης και για πρώτη φορά ενέκρινε επιτόκια για τις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, οι ανεξόφλητες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες ανέρχονται σε 298,2 εκατ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου), θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 6% βάσει κοινοτικής οδηγίας του 2011 που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2013 με τον νόμο 4152, αλλά δεν εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, αν η επιβολή τόκων στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει με την ψήφιση του νόμου το 2013, η επιχείρηση θα είχε λαμβάνειν επιπλέον 33,9 εκατ. ευρώ από τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών φορέων. Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς καταναλωτές, για οφειλές που βρίσκονται σε διακανονισμό ή πρόκειται να ενταχθούν σε διακανονισμό το επιτόκιο παραμένει στο 5,25%, ενώ οφειλές που βρίσκονται εκτός διακανονισμού επιβαρύνονται με επιτόκιο 7,25%.

Από τον σύμβουλο διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η ΔΕΗ αναμένει:

• Εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών εντός διμήνου από την υπογραφή της σύμβασης.

• Ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών και καθορισμό συστηματικών δράσεων διαχείρισής τους εντός τετραμήνου από την υπογραφή της σύμβασης.

• Μελέτη για εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης-τιτλοποίησης απαιτήσεων (εντός εξαμήνου).

• Σχεδιασμό πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων (εντός εξαμήνου).

• Ανάληψη διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τις πρώτες φάσεις της εκτέλεσης του έργου η κοινοπραξία θα λάβει συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η αμοιβή της θα κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος των ποσών που θα φέρει στα ταμεία της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή