Σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή βελτίωση των χρηματοοικονομικών επιδόσεών τους παρουσίασαν το 2015 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταγράφοντας την καλύτερη τιμή του δείκτη BIC (Best in Class) Index. Ο δείκτης αποτυπώνει τις επιδόσεις 17.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων Α.Ε. και ΕΠΕ όλων των κλάδων, που αναλύονται από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς βάσει συγκεκριμένων στοιχείων των λογιστικών τους καταστάσεων και συγκεκριμένα ως προς τη ρευστότητα, την αποδοτικότητα και τη διάρθρωση των κεφαλαίων τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης για το 2015 ο γενικός δείκτης αξιολόγησης κλαδικών επιδόσεων BIC Index διαμορφώθηκε στις 40,5 μονάδες έναντι των 38,8 μονάδων του 2014, καταγράφοντας την καλύτερη τιμή από τη στιγμή κατάρτισής του. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη υψηλότερη βαθμολογία είχε καταγραφεί προ κρίσης, όταν ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 40,4 μονάδες. Στην επικαιροποιημένη έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2015, επιβεβαιώνεται η θετικότερη πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων των λογιστικών καταστάσεων, καθώς και από την τάση σταθεροποίησης των κλαδικών επιδόσεων που είχε καταγραφεί το 2014.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην κατηγορία υψηλών επιδόσεων κατατάσσονται 32 κλάδοι (το 64% του συνόλου), με συνολικό κύκλο εργασιών 41,7 δισ. ευρώ, καθαρή κερδοφορία προ φόρων 1,8 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια ύψους 28,5 δισ. ευρώ. Στην κατηγορία ικανοποιητικών επιδόσεων ανήκουν 7 κλάδοι (14% του συνόλου) με κύκλο εργασιών 4,1 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη προ φόρων 109,5 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ. Στις μεσαίες επιδόσεις κατατάσσονται 6 κλάδοι (το 12% των κλάδων) με πωλήσεις 2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ φόρων μόλις 15,1 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι κλάδοι που υποαποδίδουν είναι 5 (το 10%) με πωλήσεις 742,2 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 78,9 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνεται στην ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, ύστερα από μια περίοδο κλυδωνισμών, ιδιαίτερα κατά τα έτη της βαθιάς ύφεσης 2011-2012, η εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα φαίνεται πως ανακάμπτει σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο προ κρίσης.

Η βελτίωση αυτή προέρχεται από τη σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο της διάρθρωσης κεφαλαίων και της ενίσχυσης της ρευστότητας. Ωστόσο, η διάσταση της αποδοτικότητας που είναι συνυφασμένη με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αν και έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2014, δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει τα επίπεδα του 2007.

Το 2015 τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν «μη παραδοσιακοί» κλάδοι, δηλαδή κλάδοι της μεταποίησης όπως η επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού, η παραγωγή βασικών μετάλλων και η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, καθώς και κλάδοι των υπηρεσιών όπως ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες. Στον αντίποδα, οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφηκαν σε κλάδους σχετικούς με την ιδιωτική κατανάλωση όπως οι κλάδοι της ψυχαγωγίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της κατασκευής επίπλων και των καπνικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή