Δικαίωμα για ελεύθερο κανάλι σε OTE TV-Nova με τροπολογία του Ν. Παππά

Δικαίωμα για ελεύθερο κανάλι σε OTE TV-Nova με τροπολογία του Ν. Παππά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεοπτικές άδειες μπορούν να διεκδικήσουν από εδώ και στο εξής οι κάτοχοι αδειών συνδρομητικής τηλεόρασης. Στην πράξη, μετά και την τροπολογία που κατέθεσε προχθές αργά το βράδυ στην ελληνική Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο ΟΤΕ και η Nova (Forthnet) θα μπορούν να καταστούν παραγωγοί τηλεοπτικού περιεχομένου που θα μεταδίδεται μέσω επίγειας ψηφιακής μετάδοσης, δηλαδή μέσω της Digea. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να διευρύνει τον αριθμό των ενδιαφερομένων για τις τηλεοπτικές άδειες, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης περιορισμένης ζήτησης των επτά αδειών που πρόκειται να δημοπρατήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Παρά το υψηλό αρχικό ενδιαφέρον κατά την πρώτη διαδικασία εκχώρησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η οποία όμως κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εικάζεται ότι αυτή τη φορά δεν θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για μια επιτυχημένη δημοπρασία επτά αδειών. Στην καλύτερη περίπτωση εικάζεται επτά ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν τις επτά άδειες. Η δεύτερη εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι τόσο ο ΟΤΕ όσο και ο νέος μέτοχος της Nova (Forthnet) ενδιαφέρονται για την απόκτηση άδειας τηλεοπτικής παραγωγής περιεχομένου. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο ΟΤΕ ήδη έχει επενδύσει στην εσωτερική παραγωγή με το OTE history channel και ενδεχομένως να ενδιαφέρεται να διευρύνει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Αντίστοιχες στοχεύσεις μπορεί να έχει και ο νέος μέτοχος της Forthnet.

Η τροπολογία Παππά που κατατέθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μετά τις 23.00, και τροποποιεί τον νόμο 2644/1998 βάσει του οποίου απαγορευόταν ο κάτοχος άδειας συνδρομητικής τηλεόρασης να διαθέτει άδεια ελεύθερης ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης. Η ίδια τροπολογία αλλάζει πολλές διατάξεις για τη δημοτική ραδιοτηλεόραση (δηλαδή την περιφερειακή τηλεόραση). Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την παραχώρηση της δορυφορικής θέσης των 39 μοιρών ανατολικά στον Hellasat, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα παραδοσιακά επιχειρηματικά συμφέροντα αποχωρούν από τη συγκεκριμένη αγορά της ραδιοτηλεόρασης και πλέον έρχονται νέα. Aυτό μένει να φανεί, καθώς η συγκεκριμένη αγορά απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, ενώ οι αποδόσεις πλέον έχουν καταστεί πάρα πολύ χαμηλές. Εξάλλου, το μοντέλο επιχειρηματικότητας που θέλει επενδύσεις στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα να αποδίδει σε άλλους τομείς φαίνεται να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή