Φορολογικά κίνητρα ζητούν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας

Φορολογικά κίνητρα ζητούν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ζητεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά και για την αποτροπή μετανάστευσή τους στο εξωτερικό.

Το αίτημα κοινοποιήθηκε με αφορμή τη μελέτη χαρτογράφησης της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και νομό για την περίοδο 2012-2016, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, προκύπτει ότι για το 2016 το 66% των ελληνικών εξαγωγών προερχόταν από τις Περιφέρειες Αττικής (49%) και Κεντρικής Μακεδονίας (17%), ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου (13%), Θεσσαλίας (5%) και Στερεάς Ελλάδας (4%). Οσον αφορά τις εισαγωγές εμπορευμάτων, παρατηρούμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (70%), ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (12%) και Πελοποννήσου (9%), διαμορφώνοντας έτσι το 91,4% των εθνικών εμπορευματικών εισαγωγών.

Για το διάστημα 2012-2016, αύξηση εξαγωγών σημείωσαν οι Περιφέρειες Ιονίου (78%), Κρήτης (30%), Βορείου Αιγαίου (28%), Ηπείρου (24%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (15%), Δυτικής Ελλάδας (12%), Θεσσαλίας (12%), Στερεάς Ελλάδας (3%) και Νοτίου Αιγαίου (1%), ενώ αντίθετα μείωση παρουσίασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου (39%), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (30%) και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (9%).

Σε κλαδικό επίπεδο, εκτός των πετρελαιοειδών τα οποία συνεισφέρουν κατά 27% στις εθνικές εξαγωγές, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές της Περιφέρειας Αττικής (27%), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (76%) αλλά και Κεντρικής Μακεδονίας (15%), δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος είναι τα τρόφιμα, τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 327,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7% σε ετήσια βάση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, εκτός της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες σημείωσαν αύξηση της εξαγωγικής τους επίδοσης στον κλάδο των τροφίμων. Επίσης, σημαντική συνεισφορά στο περιφερειακό εξωτερικό εμπόριο έχουν οι κλάδοι των χημικών και πλαστικών, των μετάλλων και των μηχανών και συσκευών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζουν οι Περιφέρειες Αττικής (17,9 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1,1 εκατ. ευρώ), Πελοποννήσου (445,4 εκατ. ευρώ) και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (172,8 εκατ. ευρώ), ενώ αντίθετα το μεγαλύτερο πλεόνασμα εμφανίζουν οι Περιφέρειες Θεσσαλίας (566,5 εκατ. ευρώ) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (310,6 εκατ. ευρώ). Οσον αφορά τους εξαγωγικούς προορισμούς και την ανάλυση των εξαγωγικών επιδόσεων ανά αγορά, παρατηρείται ότι και για το 2016 οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή