Ξεκινάει την προετοιμασία αναγκαστικής πτώχευσης το Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ

Ξεκινάει την προετοιμασία αναγκαστικής πτώχευσης το Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πιθανές διοικητικές αλλαγές ξεκινάει σήμερα στις 11 το πρωί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ για την προετοιμασία που αφορά τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της καπνοβιομηχανίας. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να καλύψει τις παραγγελίες τσιγάρων σε Ελλάδα και εξωτερικό, όσο βέβαια το επιτρέπουν πλέον οι τελωνειακές απαγορεύσεις που της έχουν επιβληθεί. Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει τρόπους προκειμένου να διατηρηθούν οι 170 θέσεις εργασίας μετά την είσοδο της εταιρείας σε αναγκαστική πτώχευση.

Ταυτόχρονα το διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του στις 8 Δεκεμβρίου 2017, επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας. Η επιβολή προστίμου αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει με τροπολογία να απαλλάξει την επιχείρηση από την καταβολή του προστίμου, καθώς με «φωτογραφική» διάταξη προέβλεπε ότι πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή.

Στη Δικαιοσύνη προσβλέπουν πλέον οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ για τη δικαίωση της εταιρείας, καθώς σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν «πως είναι άδικο για τον λαό της Ξάνθης ένα πρόστιμο υπόθεσης του 2009 να υποσκάπτει το μέλλον της εταιρείας και την τοπική οικονομία».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν με σθένος την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρείας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως την οραματίστηκε ο ιδρυτής της. Αγωνιζόμαστε μαζί με τον λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία για τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας. Η ΣΕΚΑΠ όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε όλους», καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση των εργαζομένων.

Η ΣΕΚΑΠ πριν υποστεί τις τελωνειακές απαγορεύσεις παρήγαγε και έστελνε στη Ρωσία τσιγάρα όπως Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak, και το πιο γνωστό σήμα της, το Cooper.

Εξήγαγε επίσης τσιγάρα σε Τουρκμενιστάν, Πορτογαλία, Κόσοβο, Λιβύη, Ν. Κορέα και Ουκρανία. Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών για τη χρήση του 2015 (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) ανήλθε στα 809.335.325 τεμάχια τσιγάρα, με το μερίδιό τους στον συνολικό όγκο πωλήσεων να είναι 59,5%.

Σύμφωνα με στελέχη της ΣΕΚΑΠ, την τριετία 2013-2015 η καπνοβιομηχανία έχει συνολικά πληρώσει στο Δημόσιο το ποσό των 89 εκατ. ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και διάφορα τέλη για τη χρήση του 2015. Μετά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2013 έναντι 5 εκατ. ευρώ από τη ρωσική εταιρεία Donskoy, η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, οι συνολικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθαν στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, που κόστισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή