Νέα τεχνική οδηγία για τον οδοφωτισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Νέα τεχνική οδηγία για τον οδοφωτισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κενό που υπάρχει σήμερα στη μεθοδολογία υλοποίησης έργων οδοφωτισμού έρχεται να καλύψει τεχνική οδηγία που εκπονήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το νέο εργαλείο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δήμους και περιφέρειες, καθώς οι νέες τεχνολογίες στον οδοφωτισμό και η τεράστια εξοικονόμηση που αυτές προσφέρουν –έως και 60%– καθιστούν αυτά τα έργα ιδιαίτερα θελκτικά και «ανερχόμενα». Η τεχνική οδηγία συντάχθηκε από ομάδα εργασίας του ΤΕΕ και πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τον σωστό σχεδιασμό ενός έργου (λ.χ. απογραφή γεωμετρικών στοιχείων δρόμων και παραμέτρων των υφιστάμενων συστημάτων οδοφωτισμού), καθώς και τις διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας των συστημάτων. Επίσης επεκτείνεται στις νέες τεχνικές διαχείρισης του οδοφωτισμού (αυτόματα συστήματα ελέγχου και λειτουργίας κ.λπ.).

«Πολλά έργα οδοφωτισμού ήδη τρέχουν και πολλά θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Ομως, κάθε έργο που γίνεται στη χώρα πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε επιστημονικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Για να το πω απλά: πρέπει να συμφέρει και να γίνεται σωστά», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Οπως η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, έτσι και ο οδοφωτισμός και ο υπαίθριος φωτισμός γενικότερα, είναι ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα, με πολλές πτυχές που πρέπει να αναλύονται κάθε φορά για να λαμβάνονται οι πλέον αποδοτικές και άρτιες αποφάσεις. Βλέπουμε δηλαδή αυτό το πεδίο όχι ως μια αγορά που χρειάζεται ρύθμιση αλλά ως ένα πολυεπιστημονικό πεδίο ενασχόλησης των μηχανικών που βοηθά την ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση της ζωής της κοινωνίας. Και ως ένα πεδίο που δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες, για τις οποίες πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση συνεννόησης, μια κοινή μεθοδολογία προσέγγισης». Εκτιμάται ότι η συνολική αγορά των έργων οδοφωτισμού στη χώρα μας φθάνει τα 670 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή