Προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ από τη McKinsey

Προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ από τη McKinsey

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ χτύπησε η McKinsey προτείνοντας στη διοίκηση της εταιρείας περικοπές δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον μέσα στο 2018. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και επέκταση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου από τα 110 άτομα σήμερα, στα 250. Η εταιρεία που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για την κατάρτιση του νέου business plan, έκανε χθες μια πρώτη ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Η σχέση δανείων και λειτουργικής κερδοφορίας είναι μη βιώσιμη, είπε η McKinsey και πρότεινε την ανάληψη δράσεων ώστε να εξοικονομηθούν κατ’ ελάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Μία από τις προτεινόμενες δράσεις είναι η επέκταση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζει ήδη η ΔΕΗ για 110 άτομα που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο σύνολο του προσωπικού αυτής της κατηγορίας, δηλαδή περί τα 250 άτομα.

Η McKinsey έθεσε επίσης επιτακτικά το θέμα της μείωσης των ανείσπρακτων οφειλών, οι οποίες παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των 3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ποσών που έχουν τεθεί σε ρύθμιση). Eνημέρωσε επίσης ότι ο λιγνίτης για να παραμείνει ανταγωνιστικός χρειάζεται ρυθμιστική ενίσχυση, ενώ δεσμεύτηκε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις της. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ανανέωσε χθες τη σύμβαση της McKinsey, που έληγε τον Φεβρουάριο, για άλλους τέσσερις μήνες έναντι 400 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάρτιση του business plan, που θα λαμβάνει υπόψη και την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα που ανέδειξε η μελέτη της McKinsey για τη ΔΕΗ, είναι η αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας και για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες που αποτελούν τον κύριο χρηματοδότη της ΔΕΗ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προσλάβει σύμβουλο τη Rothschild για τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ. Το 2018, η ΔΕΗ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 440 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 250 εκατ. προέρχονται από ελληνικές τράπεζες και τα 190 εκατ. από την ΕΤΕπ. Το 2019 λήγει το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ και δύο κοινοπρακτικά δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 1,3 δισ. ευρώ, καθώς και δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ.

Η πίεση για την αποπληρωμή υψηλών δανειακών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας και την απώλεια μεριδίων και τζίρου, καθιστούν δύσκολα διαχειρίσιμη την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της McKinsey.

Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει το 2019 έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης προχθές στους εργαζόμενους, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Με την προσπάθεια διαχείρισης του δανειακού της χαρτοφυλακίου εξάλλου συνδέεται και η πρόσφατη απόφαση για προαγορά ομολογιών ύψους 150 εκατ. ευρώ από τους κατόχους του ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που λήγει το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή