ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Βουλή επικύρωσε τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΘ στη SEGT

i-voyli-epikyrose-ti-symvasi-parachorisis-toy-olth-sti-segt-2235301

Κυρώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.». Πρόκειται για τη σύμβαση βάσει της οποίας η κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), που εξαγοράζει το 67% της εισηγμένης, θα διαχειρίζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η ψήφιση και η δημοσίευση της κύρωσης της σύμβασης σε ΦΕΚ –η οποία αναμένεται οσονούπω– ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή του τιμήματος των 231,9 εκατ. για το 67% του ΟΛΘ στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα γίνει διά του Χρηματιστηρίου και θα αφορά τη μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών που αντιστοιχούν στο 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ στη SEGT. Κατόπιν αναμένεται να παραιτηθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε. και να ορίσει νέα ο νέος βασικός μέτοχος. Μάλιστα, κατά ορισμένες πληροφορίες έχουν ήδη υπογραφεί ή πρόκειται να υπογραφούν επιστολές παραίτησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου με ανοιχτές ημερομηνίες και βρίσκονται στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και τις ζήτησε προς τούτο.

Υπενθυμίζεται πως η επενδύτρια South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) έχει τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33% και την Belterra Investments συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Στην κυρωθείσα από τη Βουλή Σύμβαση Παραχώρησης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, υποχρέωση της SEGT για επενδύσεις ύψους 180 εκατ. σε ορίζοντα επταετίας, ενώ έχουν εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού σε όλους τους εξαιρούμενους χώρους του πρώτου προβλήτα, καθώς και οι χρήσεις των ειδικά διαμορφωμένων κτιρίων που προβλέπονται για πολιτιστικές χρήσεις.