ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις 9 Μαρτίου το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

stis-9-martioy-to-anoigma-ton-prosforon-gia-ton-desfa-2235944

Ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των δύο προσφορών του ΔΕΣΦΑ. Μέχρι στιγμής αξιολογούνται οι τεχνικές προσφορές, ενώ για τις 9 Μαρτίου προγραμματίζεται το άνοιγμα των οικονομικών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τίμημα για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής επιχείρησης δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα που θα έχει η εταιρεία κατά την περίοδο ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Ο προτιμητέος επενδυτής είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ μέσα στη 10ετία (2017-2026). Με αυτούς τους όρους προβάδισμα αποκτά η πρώτη από τις δύο κοινοπραξίες, των SNAM-Fluxys-Εnagas, τα ίδια κεφάλαια των οποίων ξεπερνούν τα 9,6 δισ. ευρώ. Επίσης, οι τρεις εταιρείες μαζί το 2016 είχαν λειτουργικά κέρδη EBITDA της τάξης των 3,25 δισ. ευρώ.

Η κοινοπραξία των Reganosa-Transgaz είναι σαφώς πολύ μικρότερου μεγέθους διαθέτοντας ίδια κεφάλαια και λειτουργικά κέρδη που είναι στο 1/10 των τριών προναφερομένων. Συγκεκριμένα τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 930 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη δεν ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες που σε μέγεθος δεν ξεπερνούν εκείνο του ΔΕΣΦΑ, έχουν την οικονομική στήριξη της EBRD που θεωρητικά είναι απεριόριστη. Σημειώνεται ότι η EBRD συμμετέχει με 28% στο μετοχικό σχήμα και έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα. Πολλοί εκτιμούν ότι η συμμετοχή αυτή έχει στόχο να διευρύνει τα… φτερά των Reganosa-Transgaz, που σαφώς είναι πολύ μικρότερα εκείνων που απαρτίζουν την πρώτη κοινοπραξία.