Πάνω από 4 εκατ. Γερμανοί τουρίστες θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα

Πάνω από 4 εκατ. Γερμανοί τουρίστες θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι στα δέκα δωμάτια στο τετράστερο ξενοδοχείο στα Κολύμπια της Ρόδου έχουν ήδη κρατηθεί για ολόκληρη τη φετινή σεζόν. Οι μισές από αυτές τις κρατήσεις είναι από τη γερμανική αγορά, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της μονάδας στην «Κ». Μάλιστα, η έκπτωση στην τιμή δεν υπερέβη το 10%, σημειώνει, καθώς η ζήτηση από τη Γερμανία είναι ακόμα ισχυρότερη φέτος.

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός πως ολόκληρη η ελληνική τουριστική βιομηχανία βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ITB Berlin, τη μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη.

Για τον ελληνικό τουρισμό η αγορά αυτή εκτιμάται πως μπορεί φέτος να αντιστοιχεί σε εισπράξεις άνω των 3 δισ. ευρώ: Οι εισπράξεις από τη Γερμανία το 2017 αυξήθηκαν κατά 31,9% και διαμορφώθηκαν στα 2,539 δισ. σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ ενώ φέτος, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ερευνας της Τουριστικής Αγοράς GFK, τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία αναφέρουν αύξηση πωλήσεων ελληνικών προορισμών σε σύγκριση με πέρυσι της τάξης του 40%.

Εφόσον η τάση αυτή διατηρηθεί έστω και περιορισμένη στο 10%, οι Γερμανοί επισκέπτες στην Ελλάδα φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν εύκολα τα τέσσερα εκατομμύρια: πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18,1% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκε στα 3,706 εκατομμύρια ταξιδιώτες κατά το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence).

Οι ανταγωνιστές

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για τον ελληνικό τουρισμό στη Γερμανία. Στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα βρέθηκαν παράγοντες του τουρισμού από όλο τον κόσμο και μεταξύ αυτών και από την Τουρκία, η ζήτηση για την οποία από τη Γερμανία ανακάμπτει με ραγδαίους ρυθμούς μετά τη βαθιά ύφεση που προκάλεσαν τα προηγούμενα έτη οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η απόπειρα πραξικοπήματος. Ειδικότερα, τα πρώτα στοιχεία έως και τον Ιανουάριο δείχνουν δυναμική επάνοδο της Τουρκίας της τάξης του +90% στη γερμανική αγορά. «Με την υψηλή φορολογία των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, είναι ανέφικτο για εμάς τους ξενοδόχους να ανταγωνιστούμε τιμολογιακά τους Τούρκους ομολόγους μας», προειδοποιεί Ελληνας επιχειρηματίας που μίλησε με την «Κ» στο Βερολίνο. Και δεν είναι μόνον η Τουρκία.

Η αύξηση της ζήτησης από Γερμανία για επισκέψεις το 2018 στην Τυνησία είναι της τάξης του 80% και για την Αίγυπτο, 70%. «Ισως το 2018 να αποδειχθεί το τελευταίο ανοδικό έτος για τις ξένες επισκέψεις στην Ελλάδα», ανησυχεί επιχειρηματίας του κλάδου.

Δεν είναι μόνος του. Προ ολίγων ημερών, το SETE Intelligence προειδοποιούσε πως «προοιωνίζονται πολύ εντονότερες συνθήκες ανταγωνισμού από το 2019 και μετά, για τις οποίες ο ελληνικός τουρισμός ξεκινάει με σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω υψηλής φορολόγησης (ΦΠΑ, φόρος διαμονής) του τουριστικού του προϊόντος».

Τουρισμός, πάντως, δεν είναι μόνο οι Γερμανοί, αν και είναι η σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα. Η δεύτερη σημαντικότερη είναι η Βρετανία, όπου όμως το υπό εξέλιξη Βrexit έχει επηρεάσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και κρατήσει σε σταθερά και όχι αυξανόμενα επίπεδα τη ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς. Ηπια ανοδικά κινείται η Γαλλία, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ενώ σαφώς πιο θετικά είναι τα μηνύματα από την αμερικανική αγορά. «Εχουμε σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ιδιωτικές περιηγήσεις στην Ελλάδα», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος εταιρείας που ειδικεύεται στην αγορά Αμερικανών επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

Ρέτσος: Η έλλειψη επενδύσεων «κρατάει πίσω» τον τουρισμό

«Η έλλειψη επενδύσεων είναι αυτή που κρατάει πίσω την ελληνική τουριστική βιομηχανία», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει τον τουριστικό κλάδο σε ένα τελείως νέο επίπεδο εάν περισσότεροι πόροι εισέρρεαν στη χώρα και εάν το κράτος διευκόλυνε την εισροή νέων κεφαλαίων. «Ενώ τα 30 εκατομμύρια τουρίστες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο είναι ένας τεράστιος αριθμός, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 εκατομμύρια σε εννέα μήνες εάν επεκταθεί η τουριστική περίοδος», ανέφερε ο Γ. Ρέτσος στο Bloomberg.

Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι για να αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων στα 36 εκατ. και να ανέλθουν τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ έως το 2021, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ τον χρόνο καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ενδιαφέρονται για τις υφιστάμενες τουριστικές μονάδες καθώς και για άδεια τουριστικά κτίρια, πολλά εκ των οποίων ανήκουν στο Δημόσιο και παραμένουν αναξιοποίητα.

Ο ίδιος επίσης τονίζει ότι στη χώρα μας παρατηρείται καθυστέρηση στη διαδικασία υλοποίησης των επενδύσεων, κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης καθώς και της ανασφάλειας που αισθάνονται οι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα. Για τον ίδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο και να εστιάσει περισσότερο στην παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή