ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταμάτησε το αρνητικό σερί 9 συνεδριάσεων

stamatise-to-arnitiko-seri-9-synedriaseon

Τα μεγάλα κέρδη (3,64%) του ΟΤΕ και η άνοδος των τριών τραπεζών (Alpha Bank 1,84%, Πειραιώς 1,46%, Eurobank 1,27%) ανέτρεψαν το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, που παρέμεινε σε πτωτική τροχιά για εννέα συναπτές συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,55% και διαμορφώθηκε στις 790,05 μονάδες. Ωστόσο, οι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν ρίχνουν φρέσκο χρήμα στο Χ.Α., με αποτέλεσμα και χθες η αξία των συναλλαγών να παραμείνει υποτονική και να κλείσει στα 41,395 εκατ. ευρώ. Οποιαδήποτε απόπειρα ανάκαμψης δεν μπορεί να έχει διάρκεια και αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά, αν δεν ενισχυθεί η αξία των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Την επιφυλακτικότητα των ξένων χαρτοφυλακίων συντηρούν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, που παραμένουν πηγή αβεβαιότητας. Η αγορά παρακολουθεί επίσης με ενδιαφέρον τις πληροφορίες-εκτιμήσεις για την έκβαση των τραπεζικών stress tests και τις διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Αποφεύγουν να διατυπώσουν προβλέψεις για τη βραχυχρόνια πορεία του Χ.Α. Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης δείχνει ότι ανοδική δυναμική δεν έχει διαμορφωθεί και ότι η ασθενής ανοδική αντίδραση είναι μάλλον αποτέλεσμα της μάχης που δίνουν πολλά χαρτοφυλάκια να μην εμφανίσουν υποαξίες με τη συμπλήρωση του α΄ τριμήνου 2018, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Καταλύτης για τη διαμόρφωση κλίματος μπορεί να είναι τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων που θα δημοσιευθούν σήμερα (ΟΠΑΠ, Σαράντης) και την Τετάρτη (Μυτιληναίος πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, Τιτάν, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Lamda και Νηρέας μετά το κλείσιμο). Χθες οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά την πρώτη ώρα των συναλλαγών, συνέχισαν με διακυμάνσεις και πιέσθηκαν στο κλείσιμο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,74%, στις 2.031,43 μονάδες. Με πτώση 0,36% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο δείκτης Ftse 40 των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε αρχικά με πτώση -0,67% και εν συνεχεία κινήθηκε ανοδικά. Σημείωσε υψηλό 1,36% και τερμάτισε με κέρδη 1,02%.