Το 2017 αποτέλεσε χρονιά ανάκαμψης για τις εταιρείες του ομίλου Viohalco

Το 2017 αποτέλεσε χρονιά ανάκαμψης για τις εταιρείες του ομίλου Viohalco

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xρονιά ανάκαμψης ήταν το 2017 για όλες τις εταιρείες του ομίλου Viohalco, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα ετήσια αποτελέσματα της μητρικής που είναι εισηγμένη ταυτόχρονα στα χρηματιστήρια Βρυξελλών και Αθηνών. Οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19% (στα 3,72 δισ. ευρώ), η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διευρύνθηκε από τα 231,7 εκατ. ευρώ το 2016 στα 302,5 εκατ. ευρώ το 2017, και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 73,7 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι ζημιών 6,4 εκατ. ευρώ το οικονομικό έτος 2016.

Το βασικό χαρακτηριστικό των ετήσιων αποτελεσμάτων του μεγαλύτερου μεταλλουργικού ομίλου της χώρας ήταν η βελτίωση των επιδόσεων σε όλα τα μέτωπα των θυγατρικών, καθώς ήδη αρχίζουν να αποδίδουν οι μεγάλες σε αξία επενδύσεις και οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να περάσουν σε κερδοφόρο πορεία ακόμη και δραστηριότητες του ομίλου (π.χ. χάλυβας) που είχαν πληγεί έντονα από την κρίση.

Θετικότερο στοιχείο, ωστόσο, είναι οι ανοδικές φετινές προοπτικές σε όλα σχεδόν τα μέτωπα, λόγω του καλύτερου διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και των επενδύσεων που έγιναν στο παρελθόν και τώρα αποδίδουν. Πέρα, όμως, από τις μεταλλουργικές δραστηριότητες, καλύτερες είναι και οι προοπτικές στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων, όπου φέτος αναμένεται και η ίδρυση ΑΕΕΑΠ. Το 2017, το εμπορικό κέντρο River West-IKEA κατέγραψε ρεκόρ επισκεπτών, καθώς υποδέχθηκε 4,7 εκατ. άτομα. Νέες μισθώσεις και όροι για μισθώματα επί κύκλου εργασιών, οι οποίοι εμπεριέχονται στην πλειονότητα των μισθωτήριων συμβάσεων, οδήγησαν σε αύξηση 12% των εσόδων από ενοίκια. Πλέον, η πληρότητα του εμπορικού κέντρου ανέρχεται σε 97% (με βάση τον αριθμό των μισθωμένων μονάδων) και η ζήτηση από μισθωτές εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεγάλη. Το εμπορικό πάρκο Mare West, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, κατέγραψε σταθερή μηνιαία αύξηση πωλήσεων. Το πρόγραμμα μάρκετινγκ και επικοινωνίας του πάρκου, που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του έτους στην ευρύτερη περιοχή, συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 8% και στη μίσθωση επιπλέον εμπορικού χώρου επιφάνειας 250 τ.μ. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τις δυνατότητες του πάρκου να εξελιχθεί σε κύριο προορισμό αγορών στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο έτος λειτουργίας του, και τα επίπεδα πληρότητας και ο κύκλος εργασιών του έως σήμερα έχουν ξεπεράσει σημαντικά τις προσδοκίες του μισθωτή. Στις 31 Ιουλίου 2017 υπογράφηκε μισθωτήρια σύμβαση για το κτίριο στην Αγίου Κωνσταντίνου και οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης έχουν ολοκληρωθεί. Η λειτουργία του ως συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων με την επωνυμία «K 29» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018. Επίσης, το 2018 θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του ομίλου για αναχρηματοδότηση του δανεισμού, με στόχο τη μείωση των χρεωστικών επιτοκίων, μετά τις πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης, αλλά και μείωση του λεγόμενου ελληνικού ρίσκου.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 110 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλότερων εμπορικών υποχρεώσεων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Ο δανεισμός των εταιρειών της Viohalco το 2017 ανήλθε σε 1.696 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 90% έχει χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες (ή τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό) και ποσοστό 10% χορηγήθηκε από διεθνείς τράπεζες και υπερεθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο συνολικός δανεισμός αποτελείται κατά 42% από μακροπρόθεσμα δάνεια και κατά 58% από βραχυπρόθεσμα.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια είναι, κατά κύριο λόγο, ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, οι οποίες αναθεωρούνται σε ετήσια βάση, με τις επετείους τους να είναι διασκορπισμένες σε όλο το έτος. Αυτές οι δανειοδοτήσεις συνήθως εγκρίνονται εκ νέου κατά την αναθεώρηση, και με βάση τον προϋπολογισμό αυξάνονται αναλόγως.

Στο πλαίσιο αυτών των ανακυκλούμενων πιστωτικών ορίων, αντλούνται βραχυπρόθεσμα δάνεια διαφόρων λήξεων, τα οποία, όταν λήξουν, ανανεώνονται αυτομάτως, εφόσον χρειάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή