ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση εσόδων, μείωση ζημιών για Frigoglass το α΄ τρίμηνο

ayxisi-esodon-meiosi-zimion-gia-frigoglass-to-a-trimino-2255521

H Frigoglass στο α΄ τρίμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση εσόδων και μείωση ζημιών. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των ενοποιημένων εσόδων κατά 19,8%, φτάνοντας τα 105,6 εκατ. ευρώ και αύξηση λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 37,9% φτάνοντας τα 13,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3,67 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 12,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Η εταιρεία απέδωσε την ανάπτυξη αυτή τόσο στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης (ΙCM) που τα έσοδα ανήλθαν σε 81,1 εκατ. ευρώ (+15,8%) όσο και στον κλάδο υαλουργίας στον οποίο τα έσοδα ανήλθαν σε 24,5 εκατ. ευρώ (+35,1%). Ο κλάδος υαλουργίας σημείωσε ισχυρή επίδοση στο πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας του ενισχυμένου όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών και της αυξημένης ζήτησης για τα συμπληρωματικά προϊόντα της Frigoglass (πλαστικά κιβώτια), ενώ ο κλάδος ICM σημείωσε ανάπτυξη χάρις στην υψηλή ζήτηση ψυγείων από εμφιαλωτές της Coca-Cola σε Ελλάδα και Ιταλία. Στα προϊόντα ICM, εν γένει, θετικά κινήθηκαν οι αγορές της Αν. Ευρώπης (+27,1%), της Αφρικής (+90,8%) και της Δ. Ευρώπης (+9,4%). Αντίθετα, σημαντική υποχώρηση σημειώθηκε στην αγορά της Ασίας (-44,3%), λόγω της ανάπτυξης του ανταγωνισμού αλλά και της εποχικότητας των παραγγελιών στην αγορά της Ινδίας.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, η εταιρεία απέδωσε τη σημαντική βελτίωσή της στη μείωση του επιπέδου και του κόστους δανεισμού, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης. Αυτή συντέλεσε στη μείωση του καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους κατά 30,7% δηλαδή κατά 4,9 εκατ. Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης υποχώρησε στα 229 εκατ., από 330 εκατ. που ήταν στο τέλος Μαρτίου 2017.