Στην «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μέριμνα»

Στην «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μέριμνα»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Η γνωστή παροιμία επιβεβαιώνεται μία ακόμη φορά στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, στον οποίο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ίσως η μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς εξαγορών και συγχωνεύσεων. Χθες η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» ανακοίνωσε την εξαγορά της αλυσίδας «Μέριμνα» –συγκεκριμένα, άνω του 95% αυτής–, η οποία έχει παρουσία κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής με δίκτυο 11 καταστημάτων.

Αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα επέκτασης της «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός», της αλυσίδας που ξεκίνησε να λειτουργεί ως απλό παντοπωλείο πριν από 70 χρόνια στην Αίγινα και τα τελευταία πέντε χρόνια μέσα από εξαγορές και ιδρύσεις νέων καταστημάτων έχει πλέον παρουσία σε 20 νομούς με δίκτυο που αριθμεί 282 καταστήματα (εταιρικά και μέσω franchising). Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της αλυσίδας που μίλησαν στην «Κ», η «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες αλυσίδες, κατά βάση μικρές και τοπικού χαρακτήρα, γεγονός που δεν αποκλείει νέες εξαγορές το επόμενο διάστημα. Επόμενος στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να ενισχύσει την παρουσία της στις περιοχές που βρίσκονται στον άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη, στην Ηπειρο και στη Δυτική Πελοπόννησο, περιοχές στις οποίες σήμερα έχει μικρή ή μηδενική παρουσία.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εξαγορά, αυτή της αλυσίδας «Μέριμνα», άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης των καταστημάτων και κυρίως η αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματός της έτσι ώστε να είναι συμβατό με αυτό της «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός». Στόχος είναι οι σχετικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα καταστήματα της «Μέριμνας» βρίσκονται στις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Ανω Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Περιστερίου και Ταύρου.

Η ιστορία της αλυσίδας «Μέριμνα» ξεκίνησε το 1974 με την ένωση 28 παραδοσιακών παντοπωλών. Στη διάρκεια των ετών εξελίχθηκε σε μία πολυμετοχική εταιρεία αποτελούμενη από 116 μετόχους. Το 2017 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 13,7 εκατ. ευρώ και το απασχολούμενο προσωπικό της σε 155 άτομα.

Η ιστορία της «Κρητικός» ξεκινά το 1948, όταν ο Ανδρέας Κρητικός άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Αίγινα. Το πρώτο μεγάλο κατάστημα, επίσης, στην Αίγινα από τα παιδιά του Αγγελο, Νεκτάριο και Δημήτρη Κρητικό (από εκεί προέρχεται και η επωνυμία ΑΝΕΔΗΚ) λειτούργησε το 1983, ενώ η «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» ιδρύθηκε το 1996.

Το 2017 ο τζίρος της ανήλθε σε 230 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ανάπτυξη 28%, ενώ για το 2018 εκτιμά ότι οι πωλήσεις της θα φθάσουν τα 326 εκατ. ευρώ. Στόχος για το 2019 είναι τα 360 εκατ. ευρώ. Το δίκτυό της ανέρχεται σε 282 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των 100 σημείων πώλησης της «CRM Αριάδνη», εταιρεία στην οποία η «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» συμμετέχει με 51% από τον Ιούλιο του 2017. Στα καταστήματα αυτά δεν έχουν ακόμη αλλάξει οι ταμπέλες. Επίσης μες στο 2018 η εταιρεία έχει ήδη ιδρύσει 14 νέα καταστήματα και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ίδρυση ακόμη έξι. Στην εταιρεία απασχολούνται πάνω από 2.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή