«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν λειτουργούσαμε. Ημασταν σε αδιέξοδο λήψης αποφάσεων στο διοικητικό συμβούλιο». Με τις φράσεις αυτές, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού ομίλου «Ελλάκτωρ», κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αποτύπωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας τη διοικητική κρίση που σοβούσε στους κόλπους της μεγαλύτερης τεχνικής εταιρείας της χώρας. Πλέον, έχοντας επικρατήσει, από κοινού με τον αδελφό του Δημήτρη στην εσωτερική διαμάχη των κυρίων μετόχων, καλείται να σηκώσει το βάρος της αναδιοργάνωσης του ομίλου, μια διαδικασία που σύμφωνα με τους ουδέτερους παρατηρητές θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση, η γενική συνέλευση της 25ης Ιουλίου μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, καθώς σε αυτήν συντελέστηκε μια μοναδική για τα επιχειρηματικά χρονικά της χώρας διαδικασία, όπου μια μερίδα μετόχων (μειοψηφίας όταν ξεκίνησε η σχετική πρωτοβουλία) κατορθώνουν, με τη συνδρομή των υπόλοιπων μετόχων, κυρίως των ξένων θεσμικών, να ανατρέψουν την υφιστάμενη διοίκηση και να επιβάλουν τη δική τους διοικητική πρόταση. Παράλληλα, αποτελεί και μήνυμα προς το σύνολο του επιχειρηματικού κλάδου, όχι μόνο των κατασκευών, για το πόσο μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η ορθή εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, καθώς αυτοί ήταν που έγειραν καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ των αδελφών Καλλιτσάντση, στην κρίσιμη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε. Η ιστορικότητα της εν λόγω γενικής συνέλευσης έχει και άλλη διάσταση, δεδομένου ότι σηματοδοτεί και την έξοδο, τουλάχιστον επί του παρόντος, της άλλοτε κραταιάς οικογένειας Μπόμπολα από τον κλάδο των κατασκευών και των δημοσίων έργων, με τον οποίο είχε ταυτιστεί επί σειράν δεκαετιών.
Βασικός πυλώνας της πρότασης που θα εφαρμόσει η διοίκηση Καλλιτσάντση θα είναι η ανάπτυξη ομιλικής στρατηγικής, καταργώντας το υφιστάμενο μοντέλο, όπου κάθε θυγατρική ήταν ουσιαστικά μια αυτόνομη και περιχαρακωμένη οντότητα, η οποία διοικούνταν από κάθε μέτοχο ξεχωριστά. Για να γίνει αυτό, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης ανώτατων στελεχών από την αγορά, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διοίκηση των σημαντικότερων θυγατρικών του ομίλου, δηλαδή της «Ακτωρ» που αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίονα, της «Ακτωρ Παραχωρήσεις», που συγκεντρώνει τη δραστηριότητα των παραχωρήσεων και της «Ηλέκτωρ», της θυγατρικής στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων. Η
«Ανεμος» και η REDS, οι θυγατρικές στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ακινήτων θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν, καθώς ήδη διοικούνται από επαγγελματίες μάνατζερ. Παράλληλα, η επόμενη μέρα του ομίλου αφορά και τη διασφάλιση της συνέχειας σε όλα τα εργοτάξια που έχει εγκατεστημένα η «Ακτωρ», ενώ όπως διαμηνύει η νέα διοίκηση, όπου είχαν δρομολογηθεί κινήσεις (π.χ. διεκδίκηση διαγωνισμών, συμβασιοποίηση έργων), δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Σε ό,τι αφορά τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας, δηλαδή τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και τον κ. Δημήτρη Κούτρα, δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους για το αν θα παραμείνουν στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελλάκτωρ» ως παθητικοί μέτοχοι, αν θα πωλήσουν τις μετοχές τους, ή αν θα επιχειρήσουν να ασκήσουν «αντιπολίτευση», όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτό που μοιάζει να συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες επί του παρόντος, είναι η δημιουργία μιας νέας κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία θα ανταγωνιστεί την «Ελλάκτωρ». Μπορεί ο κ. Κούτρας να δήλωσε πρόσφατα ότι αν ηττηθεί, θα ιδρύσει νέα εταιρεία, ωστόσο ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς απαιτεί σημαντικά κεφάλαια κι έναν μηχανισμό παραγωγής έργων, που είναι αμφίβολο αν μπορεί να βρεθεί σύντομα.
Ηδη, πάντως, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έσπευσε να επισημάνει στη γενική συνέλευση ότι αν η πλευρά των κ. Μπόμπολα-Κούτρα στραφεί εναντίον της «Ελλάκτωρ» και ανταγωνιστικά προς αυτή, «θεωρώ πως σπιλώνει τη φήμη της γιατί είναι συμμέτοχος στην ιστορία του ομίλου. Πιστεύω πως αν κάποια από τις δύο πλευρές κινηθεί ανταγωνιστικά, η άλλη πρέπει να απαντήσει».
Παράλληλα, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις για την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ομίλου, καθώς όχι μόνο θα επιχειρηθεί να έχει τοποθετηθεί οικονομικός διευθυντής για το σύνολο του ομίλου, αλλά και να έχει ξεκινήσει η μεταφορά εξουσίας από τις θυγατρικές στον όμιλο, δηλαδή σε επίπεδο κεντρικό. Ετσι, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου θα έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο των επιμέρους δραστηριοτήτων, εποπτεύοντας αυτές και προχωρώντας σε αλλαγές, εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά (κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό, δεδομένου ότι οι επικεφαλής των εταιρειών ήταν ταυτόχρονα και βασικοί μέτοχοι αυτών).
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έχει δεσμευθεί δημόσια ότι η θητεία του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου θα είναι τριετής. Με το πέρας της περιόδου αυτής, θα αποσυρθεί και θα προτείνει άλλο διοικητικό συμβούλιο.
Τα σχέδια και οι στόχοι της νέας διοίκησης για τις εταιρείες του ομίλου
Στη μέση ετήσια αύξηση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 15% μεσοπρόθεσμα και για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου «Ελλάκτωρ» στοχεύει η νέα διοίκηση, βάσει και του προγράμματος που παρουσίασε τις προηγούμενες εβδομάδες. Με βάση το στρατηγικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί, θα προωθηθούν συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας και στη στόχευση του ομίλου (και ασφαλώς και τη διοίκηση), ενώ θα κεφαλαιοποιηθεί και η ωρίμανση του υφιστάμενου επενδυτικού προγράμματος σε επιμέρους τομείς. Ετσι, εκτιμάται ότι είναι εφικτή η αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 67% στον τομέα των αιολικών πάρκων, κατά 65% στις παραχωρήσεις, κατά 15% στον τομέα του περιβάλλοντος και κατά 3,5% στον τομέα της κατασκευής. Ιδίως ως προς τον κατασκευαστικό τομέα, στόχος είναι ο κύκλος εργασιών να σταθεροποιηθεί σε πάνω από 1 δισ. ευρώ και το περιθώριο κέρδους σε 3,5%-5%.
Για παράδειγμα, μία από τις πρώτες κινήσεις, θα είναι η συγχώνευση επιμέρους θυγατρικών, από την οποία εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν άμεσα 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ως προς το στρατηγικό πλάνο, τονίζεται ότι η εστίαση παραμένει στους κλάδους της κατασκευής (με δεδομένη την εξυγίανση της «Ακτωρ»), των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων και των αιολικών πάρκων. Στις κατασκευές προτεραιότητα θα δοθεί στην κερδοφορία, έναντι της απλής αύξησης του ανεκτέλεστου υπόλοιπου με κάθε κόστος, ενώ η έμφαση θα αφορά σε έργα που η «Ελλάκτωρ» έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εμπειρίας. Τέτοια θεωρούνται, μεταξύ άλλων τα έργα μετρό, οι σήραγγες, τα ειδικά κτιριακά έργα (π.χ. νοσοκομεία). Επίσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, θα βρεθούν και εκείνα που προσφέρουν σταθερές ταμειακές ροές σε βάθος χρόνου, όπως μεγάλα σιδηροδρομικά και κτιριακά έργα και συντηρήσεις μεγάλων οδικών αξόνων. Πέραν αυτών, η στρατηγική μελλοντικής ανάπτυξης θα δώσει μεγάλη έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς, τα έργα παραχώρησης μέσω της «Ακτωρ Παραχωρήσεις», τον κλάδο του περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων) μέσω της «Ηλέκτωρ» και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) μέσω της «Ανεμος», η οποία θα διατηρηθεί στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, με κατ’ αρχάς στόχο την ολοκλήρωση του υφιστάμενου επενδυτικού προγράμματος, που εκτιμάται ότι θα προσδώσει περαιτέρω υπεραξία στον όμιλο και θα ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία.
Αναφορικά με τον κλάδο των ακινήτων (REDS), κατ’ αρχάς θα προχωρήσει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του εμπορικού πάρκου Smart Park. Πρόκειται για την ανάπτυξη επιπλέον 15.500 τ.μ. καταστημάτων, μια επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, η οποία είχε «παγώσει» τις τελευταίες εβδομάδες, μέχρι ότου επιλυθεί η διοικητική κρίση στον όμιλο. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και η διαδικασία για την εξασφάλιση της αδειοδότησης της επένδυσης στα πρώην κτήματα Καμπά, όπου δρομολογείται το Cambas Project και στη συνέχεια, θα επανεξεταστεί η παρουσία του ομίλου στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς είναι πιθανό να αναζητηθούν αγοραστές για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη ρευστότητα για επενδύσεις σε άλλους τομείς δραστηριότητας του ομίλου.