Το barcode στα έντυπα και το VAR στο ποδόσφαιρο

Το barcode στα έντυπα και το VAR στο ποδόσφαιρο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ερχόμενη Τρίτη 21 Αυγούστου προγραμματίζεται η υποβολή προσφορών για δύο εμβληματικά –όπως τα ονόμασε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας– έργα πληροφορικής. Οι πιέσεις, ωστόσο, εντείνονται για μετάθεση, αν όχι ακύρωση των διαγωνισμών, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και τα δύο έργα «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλές επιχειρήσεις απέστειλαν επιστολές στην αναθέτουσα αρχή του έργου, το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας.

Ειδικότερα για το πρώτο έργο του barcode στα έντυπα και το οποίο αφορά την ηλεκτρονική καταγραφή της κυκλοφορίας των εντύπων φωτογραφίζεται κινεζική εταιρεία με εγχώριο αντιπρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε άλλο σύστημα καταγραφής των εντύπων (barcode scanners), είναι εκτός προδιαγραφών και οδηγεί σε αποκλεισμό τον ενδιαφερόμενο. Ετσι, κλειδί για να διεκδικήσει κάποιος το έργο προϋπολογισμού 15,6 εκατ. ευρώ, είναι η σύμβαση είτε με την κινεζική εταιρεία είτε μέσω του μικρού ελληνικού αντιπροσώπου. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι η αντιπρόσωπος εταιρεία μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με αρκετές ελληνικές εταιρείες προκειμένου να τους προμηθεύσει τον σχετικό εξοπλισμό. Το πιο πιθανό είναι ότι ήδη έχει συμφωνήσει με κάποια επιχείρηση του κλάδου και η συμφωνία αυτή που αποτελεί κλειδί για τη διεκδίκηση του έργου παραμένει μυστική. Σημειώνεται ότι η αξία των scanners ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ σε μια σύμβαση ύψους 15,6 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει προκαλέσει επιπλέον επικρίσεις, στη βάση ότι ο ακριβός εξοπλισμός που θα αποκτηθεί με χρήματα των φορολογουμένων θα διανεμηθεί σε ιδιώτες. Πρόκειται για ιδιοκτήτες περιπτέρων, μίνι μάρκετ κ.λπ. οι οποίοι εντάσσονται στο κύκλωμα διανομής της εκδοτικής βιομηχανίας. Και ίσως για τον λόγο αυτό η ηγεσία του ΥΨΗΠΤΕ να μην επιθυμεί να εντάξει τα συγκεκριμένα έργα στο ΕΣΠΑ, αφού είναι πολύ πιθανό ότι οι κοινοτικοί θα «κόψουν» τη χρηματοδότηση.

Το δεύτερο «εμβληματικό» έργο είναι το VAR (Video Assistant Referee) ή επισήμως όπως ονομάζεται ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ», προϋπολογισμού 10,3 εκατ. ευρώ. Στην πράξη το σύστημα αυτό είναι ένα σύστημα ψηφιακών καμερών, που καταγράφει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και το οποίο αξιοποιεί συμβουλευτικά ο διαιτητής του αγώνα στις αμφιλεγόμενες φάσεις. Δεν συνιστά ένα έργο υψηλής τεχνογνωσίας και σίγουρα κατ’ ευφημισμόν εντάσσεται στα έργα πληροφορικής, δεδομένου ότι η επεξεργασία πληροφοριών είναι πολύ χαμηλή. Επιπλέον και το έργο βαρύνει το Ελληνα φορολογούμενο και όχι για παράδειγμα τη Superleage και τις ΠΑΕ που εκμεταλλεύονται τους αγώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή