ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποζημιώσεις 33,7 εκατ. από ασφαλιστικές εταιρείες σε πυρόπληκτους της Αττικής

22mati-aytoyia10

Οι συνολικές αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική την 23η Ιουλίου υπολογίζονται σε 33,7 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που συνέλεξε η ΕΑΕΕ μέχρι σήμερα από τις εταιρείες-μέλη της, οι αποζημιώσεις των ασφαλίσεων περιουσίας (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι) εκτιμώνται σε 32,4 εκατ. ευρώ. Δηλώθηκαν 785 ζημιές τόσο σε κατοικίες όσο και σε επαγγελματικούς χώρους, με το μέσο κόστος ζημιάς να διαμορφώνεται σε περίπου 41.300 ευρώ.

Πέραν αυτών δηλώθηκαν 212 ζημιές σε αυτοκίνητα, των οποίων οι αποζημιώσεις υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. ευρώ, με τη μέση ζημιά να υπολογίζεται σε περίπου 6.300 ευρώ.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες-μέλη της ΕΑΕΕ έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να υποστηρίξουν τους ασφαλισμένους τους με ενέργειες διαχείρισης καταστροφών που ανακοίνωσαν άμεσα, ενώ έχουν ήδη από τις πρώτες ημέρες καταβάλει αποζημιώσεις ή προκαταβολές σε αρκετές περιπτώσεις, εκπληρώνοντας με υπευθυνότητα την αποστολή τους και αποδεικνύοντας έμπρακτα την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι η ΕΑΕΕ συνεχίζει την έρευνα σχετικά με τις αποζημιώσεις από τις εν λόγω πυρκαγιές. Θα ακολουθήσουν αναλυτικότερα αποτελέσματα.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν καταβάλει περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές κάθε τύπου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τη χρονική περίοδο 1993-2014 καταγράφηκαν 20 περιστατικά μεγάλων φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, εκ των οποίων στην Αττική 8, από ένα σε Θεσσαλονίκη, Θράκη, Κεφαλονιά και Ρόδο και άλλα 8 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από τις καταστροφές αυτές προκλήθηκαν 19.925 δηλωθείσες ζημιές με ποσό συνολικής απαίτησης 272,5 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες εάν η ασφάλιση κατοικιών ήταν πιο διαδεδομένη στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΑΕΕ, επί συνόλου 6,5 εκατ. κατοικιών μόνο 1 εκατ. είναι ασφαλισμένες.

Είναι ενδεικτικό πως οι δασικές πυρκαγιές στην Αττική, την Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2007 προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες οικίες, ωστόσο καταβλήθηκαν αποζημιώσεις σε 232 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.