Μάχη κατασκευαστών για νέους προβλήτες κρουαζιέρας αξίας 170 εκατ.

Μάχη κατασκευαστών για νέους προβλήτες κρουαζιέρας αξίας 170 εκατ.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων εξελίσσεται ο διαγωνισμός του ΟΛΠ για την ανάδειξη αναδόχου του έργου της επέκτασης του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη, φάση α΄) της κρουαζιέρας. Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα προικίσει τον Πειραιά με τρεις επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού πολύ μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, ανέρχεται σε 168,9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και έχει εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση σε ποσοστό 95%. Για το έργο ενδιαφέρονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ΓΕΚ Τέρνα, J&P Αβαξ, Intrakat, Archirodon, Ακτωρ, Μέτκα, ΤΕΚΑΛ, η ισπανική FCC Construccion και πιθανόν και μεγάλοι ξένοι όμιλοι, όπως η γαλλική Vinci ή η ολλανδική Royal Boskalis Westminster. Οι παραπάνω ή και άλλοι όμιλοι θεωρείται αναμενόμενο να κατεβούν και σε κοινοπρακτικά σχήματα, καθώς η πείρα που ζητεί ο διαγωνισμός σε λιμενικά έργα δημιουργεί πρόσφορο για συνεργασίες έδαφος, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020. Ομως, ενώ η καταληκτική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχε αρχικά οριστεί για την 31η Αυγούστου, δόθηκε παράταση.

Συγκεκριμένα, μετά την προσφυγή ενδιαφερομένων εταιρειών ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), ανεστάλη η περαιτέρω πρόοδος της διαγωνιστικής διαδικασίας έως την έκδοση της σχετικής απόφασης. Με δεδομένο ότι η ΑΕΠΠ θα συνεδριάσει για τη λήψη απόφασης στις 19 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες εκλήθησαν από τον ΟΛΠ «να συνεχίσουν την εντατική προετοιμασία των φακέλων τους για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, καθώς πρέπει να είναι έτοιμες για την υποβολή τους κατά τη νέα προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία θα οριστεί και θα γνωστοποιηθεί αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης επί της ως άνω προσφυγής». Η προσφυγή αφορά όρους που μπορεί de facto να αποκλείσουν κάποιους από τους ενδιαφερομένους.

Παράλληλα, ο ΟΛΠ έχει προκηρύξει διαγωνισμό και για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου «Επισκευή δαπέδων, σιδηροτροχιών και γερανογεφυρών στοιβασιάς (RMG Cranes) του Προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων». Το έργο έχει προϋπολογισμό 14,47 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τόσο αυτό όσο και τα έργα κρουαζιέρας περιλαμβάνονται στις δεσμευτικές επενδύσεις που έχει συμβατικά συμφωνήσει να υλοποιήσει η Cosco στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη, φάση α΄) της κρουαζιέρας έχει προσδιοριστεί, στην προκήρυξη του διαγωνισμού, στα τρία χρόνια (1.019 ημερολογιακές ημέρες).

Το master plan του ΟΛΠ για την κρουαζιέρα προβλέπει ακόμα τη μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, την αγορά οικολογικών λεωφορείων (ecobuses) για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών και του κοινού γύρω από τον κεντρικό λιμένα ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, την κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας στην περιοχή της νότιας ζώνης και την περαιτέρω του τρέχοντος διαγωνισμού επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη, β΄ φάση), με σκοπό τη δημιουργία έξι νέων θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων μήκους έως 350 μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή