Κερδοφορία-ρεκόρ για τη Lamda Development το πρώτο εξάμηνο

Κερδοφορία-ρεκόρ για τη Lamda Development το πρώτο εξάμηνο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικά υψηλά κέρδη ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Lamda Development, επωφελούμενη από την ενσωμάτωση των οικονομικών επιδόσεων του 50% του The Mall Athens που απέκτησε πέρυσι από την HSBC. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά σχεδόν 40% σε ετήσια βάση. Πάντως, αύξηση κερδών θα είχε προκύψει ακόμα και αν δεν υπήρχε η εξαγορά του 50% του The Mall Athens, χάρη στη θετική πορεία των εμπορικών κέντρων. Η άνοδος σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν της τάξεως του 2,7%. Συνολικά δε, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, χάρη και στην εμφάνιση, φέτος, κερδών ύψους 45,3 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στην εύλογη αξία των ακινήτων του ομίλου. Πέρυσι, είχαν προκύψει ζημίες 7,3 εκατ. ευρώ από τις αποτιμήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Lamda Development.

Αναφορικά με την πορεία των τριών εμπορικών κέντρων του ομίλου, ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο, ενώ την ίδια άνοδο του 4,3% σημείωσε και η επισκεψιμότητα, με τη μέση πληρότητα να αγγίζει το 99%, τη στιγμή που η ζήτηση για νέες μισθώσεις παραμένει υψηλή. Στο The Mall Athens, η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 4,4% σε 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 2,2% σημείωσε ο τζίρος των καταστημάτων και κατά 2,6% ο αριθμός των επισκεπτών. Στο Golden Hall, η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 8,6 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 7,5%, ενώ άνοδο κατά 6,6% σημείωσε και ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων, τη στιγμή που η επισκεψιμότητα ενισχύθηκε κατά 9,3%. Αντίστοιχα, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1,4% σε 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5% και οι επισκέπτες κατά 4,3%.

Ειδικά ως προς το εν λόγω ακίνητο, η διοίκηση χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η θυγατρική Πυλαία A.E. (η οποία διαχειρίζεται το Mediterranean Cosmos) προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιοκτήτη της έκτασης όπου λειτουργεί το εμπορικό κέντρο, για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης της ως άνω έκτασης για 30 επιπλέον έτη, έως το 2065. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θετική επίπτωση της ως άνω συμφωνίας στην αξία του κέντρου ήδη αποτιμήθηκε από τους ορκωτούς εκτιμητές ανεβάζοντας την αξία του ακινήτου σε 181,3 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το Ελληνικό, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, ενώ είναι σε εξέλιξη η έγκριση των πολεοδομικών μελετών μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων, καθώς και η διαδικασία για τη διεξαγωγή του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα – καζίνο, με την επιλογή των συμβούλων και την έκδοση του συνοπτικού πληροφοριακού δελτίου.

Αλλη μια σημαντική εξέλιξη των τελευταίων μηνών ήταν η έκδοση, τον προηγούμενο Ιούνιο, της οικοδομικής άδειας για την ανάπλαση του πρώην Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης – IBC, το όμορο ακίνητο του εμπορικού κέντρου Golden Hall, που θα λειτουργήσει ως η επέκταση του τελευταίου. Εκεί, η Lamda Development σχεδιάζει τη δημιουργία 11.500 τ.μ. καθαρής εκμισθώσιμης επιφάνειας, με την έμφαση να δίνεται στην ανάπτυξη χώρων οικογενειακής αναψυχής και γραφείων. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων πριν από το τέλος του 2019, ενώ το ύψος της επένδυσης είναι της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή