Δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη το Χ.Α.

Δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη το Χ.Α.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά μία ανάσα από τις 700 μονάδες σημειώνοντας σημαντικά κέρδη, οι πιέσεις που ασκήθηκαν κοντά στη λήξη της συνεδρίασης στις τράπεζες και σε επιλεγμένα blue chips οδήγησαν την αγορά σε μικρά μόνο κέρδη και τον τραπεζικό δείκτη από το +1,75% σε απώλειες, υπογραμμίζοντας ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη δεν έχει ανακτηθεί ακόμη και πως το Χ.Α. παραμένει ρηχό και ευάλωτο. Αυτή η εξέλιξη εντείνει τους προβληματισμούς των αναλυτών, ειδικά τη στιγμή που στο Λονδίνο διεξάγεται το roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο είχε δημιουργήσει προσδοκίες για ενίσχυση των εισροών. Αντί να δημιουργείται ένα θετικό κλίμα για να κινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, η αγορά αποδεικνύεται και πάλι αδύναμη.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 689,59 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε το +1,69%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,36%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,64% στις 603,00 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε για μία ακόμη ημέρα σε χαμηλά επίπεδα και στα 38,36 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πρώτες κρίσιμες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, οι οποίες εντοπίζονται στην περιοχή των 620-640 μονάδων. Η προσέγγιση των επιπέδων αυτών μπορεί πιθανότατα να συμπαρασύρει τον Γενικό Δείκτη προς τις 720 μονάδες, χωρίς να μπορούμε ωστόσο να μιλάμε για μία διευρυμένη ανοδική αντίδραση του Χ.Α.

Παρά τη βελτίωση στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η αγορά εμφανίζεται «τραυματισμένη» μετά το 2015 και δεν αντικατοπτρίζει αυτή την εξέλιξη, αγνοώντας τα θετικά «σήματα» όπως οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, σημειώνει η Eurobank Equities. Ετσι, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί «απαιτώντας» περισσότερη βεβαιότητα για να αυξήσουν την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά. Οπως επισημαίνεται, το Χ.Α. χρειάζεται μια σημαντική ώθηση της εμπιστοσύνης για να βγάλει από πάνω του τα φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος και να αρχίσει να μειώνεται το ρίσκο του με σταθερούς ρυθμούς. Σε περίπτωση σημαντικής επανάκτησης της εμπιστοσύνης η Eurobank Equities εκτιμά ότι η πρόσφατη υποχώρηση της αγοράς έχει δημιουργήσει αρκετές αξιοσημείωτες ευκαιρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή