Τόκους 10.000 ευρώ ανά ημέρα πληρώνει η ΔΕΠΑ στη Shell για ΕΠΑ Αττικής

Τόκους 10.000 ευρώ ανά ημέρα πληρώνει η ΔΕΠΑ στη Shell για ΕΠΑ Αττικής

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβά κοστίζει στη ΔΕΠΑ κάθε ημέρα καθυστέρησης της έγκρισης της εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

H σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Attiki Gas Β. V. (θυγατρική της Shell) για την πώληση και μεταβίβαση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής, που υπεγράφη στις 13 Ιουλίου, προβλέπει ρήτρα καταβολής τόκων από πλευράς της ΔΕΠΑ στην πολυεθνική για κάθε ημέρα καθυστέρησης ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Οι τόκοι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», ανέρχονται σε 10.000 ημερησίως και έχουν μάλιστα επιβληθεί αναδρομικά από τον Μάιο, ενώ η συμφωνία υπεγράφη στις 13 Ιουλίου.

Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες έχει φέρει τριβές μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΠΑ και του υπουργείου Ενέργειας, η πολιτική ηγεσία του οποίου φέρεται να μη γνώριζε τον συγκεκριμένο όρο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες ημέρες η απάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, παράλληλα, που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης τόσο για το ντιλ ΔΕΠΑ – Shell όσο και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να παραπέμψει τη συμφωνία εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ στο δεύτερο στάδιο της εις βάθους διερεύνησης, η οποία διαρκεί 45 ημέρες. Αν και στις προθέσεις της Επιτροπής δεν είναι να εξαντλήσει το μέγιστο χρονικό περιθώριο των 45 ημερών, η ΔΕΠΑ πληρώνει ήδη ακριβά το τίμημα της καθυστέρησης.

Η αποδοχή από τη ΔΕΠΑ της ρήτρας επιβολής τόκων για καθυστέρηση που δεν οφείλεται στην ίδια αλλά σε μια θεσμική ανεξάρτητη Αρχή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκαλεί εύλογα ερωτήματα, με κάποιους παράγοντες να την αποδίδουν στις πιέσεις που ασκήθηκαν εκείνο το διάστημα για το κλείσιμο της συμφωνίας που είχε τεθεί από τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η αποτίμηση

Το ζήτημα των τόκων επανέφερε στο προσκήνιο και το θέμα της αποτίμησης, που αποτέλεσε για μακρύ διάστημα το επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων με τη Shell.

Το θέμα του τιμήματος για την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του 49% της ΕΠΑ και της ΕΔΑ Αττικής που κατείχε η Shell θέτει στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό ο κ. Αρβανιτίδης, επικαλούμενος πληροφορίες που φέρουν την Boston Consulting να έχει συμβουλέψει τη ΔΕΠΑ να μην υπερβεί την τιμή των 130 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξαγοράς ΔΕΠΑ – Shell προβλέπει συνολικό τίμημα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39 εκατ. ευρώ αφορούν την εξαγορά της εμπορικής δραστηριότητας (ΕΠΑ Αττικής) και τα 111 εκατ. ευρώ των δικτύων (ΕΔΑ Αττικής). Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΔΕΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή ήταν οι Rothschild και Alpha Bank και νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρείες «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες» και «Κουταλίδης», ενώ γνώμη για το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής δόθηκε από την Eurobank. Τη συμφωνία από πλευράς της ΔΕΠΑ υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Βελισσάριος Δότσης.

Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης καλείται επίσης να καταθέσει στη Βουλή τη μελέτη και τις προτάσεις που εκπόνησε η Mckinsey για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, προκειμένου να διευκρινιστεί ποιο είναι το βέλτιστο σχήμα αποκρατικοποίησης της εταιρείας, καθώς πληροφορίες φέρουν την εταιρεία συμβούλων να μην έχει προκρίνει ως καταλληλότερο το σενάριο της διχοτόμησης, που προκρίθηκε και βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή