Περιορισμένη άνοδος κατά 0,29% στο Χ.Α.

Περιορισμένη άνοδος κατά 0,29% στο Χ.Α.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 12 συνεδριάσεις το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να επιστρέψει και πάλι στις 700 μονάδες και μάλιστα χωρίς τη «βοήθεια» των τραπεζών, οι οποίες συνέχισαν να δέχονται πιέσεις, αλλά χωρίς και κάποια σημαντική ενίσχυση του τζίρου. Οπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, οι επόμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα καθορίσουν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη για τον Σεπτέμβριο, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν η «υποχώρηση» των πωλητών θα συνεχιστεί και θα διατηρήσει έτσι το Χ.Α σε ανοδική «διάθεση». Πάντως, η υπόθεση της Folli Follie μετά και τη δημοσίευση της έρευνας που κατέθεσε η Alvarez & Marsal με την τεράστια απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που βρήκε η ίδια και των οικονομικών καταστάσεων του 2017 της εισηγμένης, ενδέχεται να επηρεάσει το κλίμα της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 701,89 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 571,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,89 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της αγοράς δεν είναι άλλος από την επίμονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά και την αδύναμη εικόνα του τραπεζικού κλάδου, που θολώνουν τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος. Οπως απέδειξαν τα δύο roadshows που διεξήχθησαν στο Λονδίνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, τα διεθνή funds διατηρούν σοβαρές «ενστάσεις» για το κατά πόσο θα μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι των κόκκινων δανείων, ενώ επισημαίνουν πως οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στην παραγωγή νέων δανείων έτσι ώστε να ενισχύσουν την υποτονική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την κερδοφορία τους.

Τα υπερπουλημένα επίπεδα του τραπεζικού δείκτη αλλά και το γεγονός ότι δεικτοβαρείς μετοχές δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις, ενδέχεται να στηρίξουν την εν εξελίξει βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση που πραγματοποιεί ο Γενικός Δείκτης, σημειώνει η Merit Sec. H Κύκλος Χρηματιστηριακή σημειώνει πως είναι αναγκαία η συνέχιση της ανοδικής κίνησης αισθητά πάνω από τις 700 μονάδες για να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η υποτιμητική κερδοσκοπία δύσκολα θα ευδοκιμήσει και πάλι. Τα υφιστάμενα δεδομένα δεν συνηγορούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την αυξημένη μεταβλητότητα να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή