Μείωσαν τους δασμούς στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» οι ΗΠΑ

Μείωσαν τους δασμούς στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» οι ΗΠΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραστική μείωση των δασμών antidumbing που είχαν επιβληθεί στις εξαγωγές της εταιρείας «Σωληνουργεία Κορίνθου» στις ΗΠΑ αποφάσισε η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, η International Trade Administration (ΙΤΑ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ΙΤΑ προχώρησε στην τροποποίηση του δασμού antidumping για τους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου (LDWP) από 22,51% που είχε αποφασισθεί τον Αύγουστο σε 7,45%.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η επίσημη αιτιολογία σχετικά με την ευνοϊκή για τα συμφέροντα της ελληνικής εταιρείας απόφαση είναι ότι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές επανυπολόγισαν το περιθώριο dumbing, μετά τις ενστάσεις που είχε καταθέσει η «Σωληνουργεία Κορίνθου». Η διαδικασία έρευνας από την πλευρά της ΙΤΑ συνεχίζεται κανονικά, αλλά ήδη παράγοντες της ελληνικής αγοράς που πραγματοποιούν εξαγωγές στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη έχουμε μείωση των δασμών σε προκαταρκτικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Σωληνουργεία Κορίνθου» ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε προβεί σε συναντήσεις με τις αμερικανικές αρχές, όταν έγινε γνωστή η απόφαση για την επιβολή υπέρογκων δασμών antidumbing. Σχετικές ενστάσεις έχουν υποβάλει και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις και αναμένεται, αν μη τι άλλο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκβαση της εξέτασης αυτών, ειδικά μετά τη θετική εξέλιξη για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ITA, οι εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα ανήλθαν σε αξία το 2017 σε 10,7 εκατ. δολάρια. Οι σωλήνες αυτοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου, αερίου και φυσικού αερίου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η «Σωληνουργεία Κορίνθου» στην οικονομική έκθεσή της για τη χρήση του 2017, η εταιρεία προμηθεύει τους εγκατεστημένους στις ΗΠΑ πελάτες της κυρίως με προϊόντα που δεν μπορούν να κατασκευαστούν στις ΗΠΑ, όπως οι αγωγοί διαμέτρου 26 ιντσών.

Το θέμα των δασμών και ειδικότερα της «Σωληνουργεία Κορίνθου» είχε τεθεί και πρόσφατα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη κατά τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου κ. Γουίλμπουρ Ρος. Η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί την εξέλιξη των σχετικών ζητημάτων σε στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις, την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή