Folli Follie: Το σκάνδαλο, τα σενάρια και οι παραιτήσεις

Folli Follie: Το σκάνδαλο, τα σενάρια και οι παραιτήσεις

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πρώτες ημέρες που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie, καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν πως η διαχείριση του ζητήματος θα κατέληγε με την έστω και έμμεση επιφόρτιση ευθυνών στον ιδρυτή Δ. Κουτσολιούτσο που ήταν de facto υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Ασίας. Τότε ο σχεδιασμός φαίνεται πως προέβλεπε την έξοδο του πατέρα και την παραμονή του γιου και διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Τα πράγματα, όμως, δεν φαίνεται να εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, αφού σύντομα έγινε αντιληπτό πως οι προτάσεις που έκανε ή μετέφερε προς την οικογένεια η Rothschild προέβλεπαν ούτε λίγο ούτε πολύ την αποχώρηση όλης της οικογενείας από το προσκήνιο και τη διοίκηση. Για την ώρα, το «αίτημα» αυτό των αγορών φαίνεται πως υλοποιήθηκε μόνον κατά το πρώτο μέρος που ταυτίζεται και με τους προαναφερθέντες σχεδιασμούς: Στο Δ.Σ. της Folli Follie την Τρίτη το απόγευμα ζητήθηκαν και δόθηκαν οι παραιτήσεις των δύο πρεσβυτέρων της οικογενείας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε και επισήμως η FF Group μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Δ.Σ., ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του Αικατερίνη Κουτσολιούτσου υπέβαλαν την παραίτησή τους «προτείνοντας την άμεση αντικατάστασή τους από εγνωσμένου κύρους νέα μέλη που θα στηρίξουν την προσπάθεια της εταιρείας για τη ριζική αναδιάρθρωσή της μέσω της υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης, που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της». Ολίγον καθυστερημένα, επεσήμαιναν χθες πολλοί στην αγορά, αλλά μια ψυχραιμότερη θεώρηση καθιστά σαφές πως είχε αποφασιστεί να περιμένουν πρώτα το πόρισμα της Alvarez & Marsal. Η Folli Follie ανακοίνωσε πως κατόπιν των παραιτήσεων αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, «η ριζική αναδιοργάνωση του Δ.Σ. που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης».

Ο απερχόμενος πρόεδρος και ιδρυτής της Folli Follie Δ. Κουτσολιούτσος δήλωσε τα εξής: «Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σοβούσας κρίσης για την εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγός μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου. Ωστόσο, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και του καταξιωμένου επιτελείου του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ό,τι κριθεί απαραίτητο». Το κατά πόσον την ίδια εμπιστοσύνη στον διευθύνοντα σύμβουλο θα δείξουν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι όπως οι τράπεζες, οι ομολογιούχοι και κυρίως όποιος επενδυτής ήθελε προκύψει να συνδράμει στην επιβίωση και εξυγίανση της εταιρείας, μένει να φανεί.

Εν τω μεταξύ, η Folli Follie αποφάσισε και την αντικατάσταση διοικητικών συμβουλίων και διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας, ενώ έχει ήδη αναλάβει την υποστήριξη της οικονομικής διεύθυνσης στα κεντρικά της Ασίας στο Χονγκ Κονγκ στέλεχος που έχει διοριστεί από την Deloitte. Αναφορικά με τις αλλαγές στο Δ.Σ. της FFG, αναζητείται πρόσληψη εντεταλμένου συμβούλου και οικονομικού διευθυντή με άμεση προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του ομίλου, ενώ θα συνεχιστεί η διερεύνηση από κάθε πλευρά των διαπιστώσεων της Α&Μ σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν στις αποκλίσεις των οικονομικών καταστάσεων 2017 των εταιρειών της Ασίας και του ομίλου. Επιφυλάσσεται δε, λέει ανακοίνωση της Folli Follie, για την «άσκηση όλων των ενδεδειγμένων δικαστικών μέσων κατά παντός υπευθύνου».

Αστοχία εποπτικών αρχών και απουσία μηχανισμών

Οι τεράστιες, όχι μόνον για τα ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα, ανακρίβειες στα οικονομικά μεγέθη της FF, που βρήκε η Alvarez & Marshal στην Ασία, όχι μόνον προκάλεσαν αίσθηση στους διεθνείς επενδυτές και μετόχους μειοψηφίας όπως η Fosun, αλλά επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των κανόνων και της εποπτείας της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Folli Follie: Το σκάνδαλο, τα σενάρια και οι παραιτήσεις-1

Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που ισχυρίζονται πως η υπόθεση της FF προσέθεσε από 100 έως 200 μονάδες βάσης στο ήδη υψηλό κόστος δανεισμού όποιων ελληνικών επιχειρήσεων έχουν διατηρήσει, παρά την κρίση, πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι οικονομικοί διευθυντές μεγάλων ελληνικών εισηγημένων που συμμετέχουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν πολλές πικρές ιστορίες να διηγηθούν από τις ερωτήσεις που δέχθηκαν στα roadshows σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο. Και ευθύνες αποδίδονται σε όλους: από τους αναλυτές που κάλυπταν την εταιρεία και τις επενδυτικές τράπεζες που ήταν ανάδοχοι στις ομολογιακές εκδόσεις έως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Η ΕΛΤΕ δεν έχει ακόμα προβεί σε σημαντικές ενέργειες σχετικά με την υπόθεση. Υπενθυμίζεται πως τον οικονομικό έλεγχο πραγματοποίησε η Εcovis VNT Auditing SA, η οποία διορίστηκε για πρώτη φορά ως ελεγκτής με απόφαση της Γ.Σ. της εταιρείας τον Μάιο 2015. Τον έλεγχο επί των οικονομικών καταστάσεων του 2017 υπέγραψε ο ορκωτός ελεγκτής Γ. Βαρθαλίτης (συνεργάζεται από το 1993 με την FF, με ένα μικρό χρονικό διάλειμμα). Τα ερωτήματα είναι πολλά και η επιστολή ανάκλησης της έκθεσης ελέγχου του ισολογισμού Βαρθαλίτη, ο οποίος επικαλέσθηκε το ότι τη συνέταξε με βάση πληροφορίες που του είχαν δοθεί και από την Ασία, δεν ικανοποιούν την αγορά.

Από την άλλη, ερωτήματα διατυπώνονται και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που εκ των υστέρων προέβη στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών και αργότερα στην επιβολή προστίμων ύψους 4.020.000 ευρώ στην FF και σε εννέα φυσικά πρόσωπα. Πολλοί πιστεύουν πως έπρεπε να έχει δράσει νωρίτερα και να είναι ακόμα αυστηρότερη. Με τη σειρά του, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γ. Δραγάτσης έλαβε τον προηγούμενο μήνα και εξετάζει τον φάκελο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, ενώ παράλληλα διερευνά τυχόν σοβαρά κακουργήματα.

Η έρευνά του στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση και πιθανολογείται ότι μπορεί να διερευνηθούν και τυχόν καθυστερήσεις των εποπτικών αρχών. Ομως η συζήτηση για τη διασφάλιση κανόνων βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και επαρκών εποπτικών μηχανισμών δεν έχει ακόμα ανοίξει σε επίπεδο κέντρων λήψης αποφάσεων.

Ικανοποίηση στο fund QCM

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της έρευνας στη F.F. και των θυγατρικών της στην Ασία», σημειώνει ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, ο επικεφαλής του QCM, του fund που με την έκθεσή του στις αρχές Μαΐου προκάλεσε σάλο στην αγορά. «Τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις που δημοσιεύσαμε εμείς και αποδεικνύουν όχι μόνο το γεγονός ότι είχαμε δίκιο στη γενική εικόνα αλλά και την τεκμηρίωση της ακρίβειας και της σταθερότητας της ερευνητικής διαδικασίας του QCM. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στα ελληνικά θεσμικά όργανα, τα οποία έφθασαν στην “καρδιά” αυτής της υπόθεσης μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», λέει. Οπως τονίζει, «διαφωνούμε με την έντονη κριτική ορισμένων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: η αναστολή των μετοχών της F.F. πολύ νωρίς θα ήταν λάθος, θα μπορούσε να είχε εμποδίσει μεν τους νέους επενδυτές να αγοράσουν τις αποτυχημένες αυτές μετοχές, αλλά θα εμπόδιζε αυτούς οι οποίοι είχαν διαβάσει (και καταλάβει) την έκθεση του QCM, να βγουν από τις θέσεις τους». Ο κ. Γκρέκο συνεχίζει λέγοντας πως «όταν τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν πλέον αδιάσειστα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη αμέσως και ακολούθησε επιθετικά τη Δικαιοσύνη. Αλλη μία φορά, καταφέραμε να συμβάλουμε στην ομαλή λειτουργία των αγορών και να παρατηρήσουμε ότι ο όμιλος F.F. δεν θα είναι πλέον σε θέση να “παγιδεύσει” νέους επενδυτές, να εξαπατήσει τους αφελείς πιστωτές ή να αποσπάσει κεφάλαια από τις τίμιες εταιρείες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή