ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Μπιρόλ: Καλεί τους πετρελαιοπαραγωγούς να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου

f-mpirol-kalei-toys-petrelaioparagogoys-na-amvlynoyn-tis-anisychies-gia-tin-prosfora-petrelaioy-2276277

Οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί πρέπει να κάνουν «τα σωστά βήματα» για να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου που έχουν οδηγήσει τις τιμές του αργού σε υψηλό τετραετίας, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.

«Είναι πλέον ώρα όλοι οι παίκτες, ιδιαίτερα αυτοί οι βασικοί παραγωγοί και εξαγωγείς πετρελαίου, να εξετάσουν την κατάσταση και να λάβουν τα σωστά βήματα για να καθησυχάσουν την αγορά, διαφορετικά δεν βλέπω κανέναν να επωφελείται», ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ. 

Η αύξηση των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο ασκούν μεγάλες πιέσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, δήλωσε.

«Η ακριβή ενέργεια έχει επιστρέψει σε μία άσχημη εποχή για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Μπιρόλ.

Το πετρέλαιο κινείτο σήμερα κοντά σε υψηλό τετραετίας, λόγω της επικείμενης απώλειας της ιρανικής παραγωγής μέσω των αμερικανικών κυρώσεων αλλά και της προοπτικής μια άμεσης ενίσχυσης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα πτώση 16 σεντς στα 86,13 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει νωρίτερα στα 86,74 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν πτώση 16 σεντς στα 76,25 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ