Νευρικότητα και απώλειες στις διεθνείς αγορές

Νευρικότητα και απώλειες στις διεθνείς αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα ενός μηνός εμφάνισαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,08%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με -1,22%, στο Παρίσι με -1,47% ο CAC 40, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,59% και στη Φρανκφούρτη με -0,35% ο DAX. Αντίστοιχη καθοδική πορεία ακολουθούσαν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στην αμερικανική αγορά με απώλειες της τάξεως του 1,22% και 1,25% αντιστοίχως. Το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επηρεάστηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και άνοδο των αποδόσεών τους σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για κάποιο διάστημα, επαναφέροντας τις ανησυχίες των επενδυτών για αναθέρμανση του πληθωρισμού. Επιπλέον, οι αναλυτές αναμένουν πως τα στοιχεία της Παρασκευής για την πορεία των μισθών στις ΗΠΑ θα δείξουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στο 3,232%. Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων παρατηρήθηκε εξίσου δραστική άνοδος των αποδόσεων. Η δε διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών στις σχεδόν 275 μονάδες βάσης. «Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είναι το βαρόμετρο μιας ασφαλούς επένδυσης, οπότε όταν ανεβαίνουν, στέλνουν αρνητικό μήνυμα για τις επενδύσεις σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές» επισημαίνουν αναλυτές.

Εντούτοις, η Ιταλία ήταν η εξαίρεση. Χθες οι αποδόσεις των ομολόγων της εξασθένησαν δεύτερη μέρα στη σειρά, χάρις στις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του προϋπολογισμού και της αναθεώρησης προς τα κάτω των στόχων για έλλειμμα και χρέος το 2020 και το 2021.

Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο φθάνοντας το 1,1503 δολ. Ωστόσο, το αμερικανικό νόμισμα προς το γιεν παρέμεινε κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 11 μηνών. Η τιμή του πετρελαίου, τέλος, υποχώρησε, αλλά παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας. Το Βrent είχε απώλεια 0,7% στα 85,65 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή