Στις 16 Οκτωβρίου στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το ακίνητο στο Θριάσιο

Στις 16 Οκτωβρίου στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το ακίνητο στο Θριάσιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο. Η σύμβαση δεν θα αργήσει να ψηφιστεί, καθώς κυβέρνηση και ΓΑΙΑΟΣΕ πιέζονται χρονικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλείσουν το θέμα και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Εκτιμάται δε ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα απαιτήσει 10 έως 15 ημέρες.

Στο μεταξύ, τα συμβατικά κείμενα που κατατέθηκαν στη Βουλή, καταδεικνύουν ότι το κατασκευαστικό έργο της δημιουργίας του εμπορευματικού κέντρου (logistics park) που θα δημιουργήσει η παραχωρησιούχος Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ), ανέλαβε η εταιρεία Αρχικόν Α.Ε. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, το συμβατικό τίμημα του οποίου ανέρχεται σε 109 εκατ. ευρώ. Η σχετική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο και συνιστά μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις ανάπτυξης υποδομών εκ του μηδενός (greenfield investement).

Με βάση τη σύμβαση η Αρχικόν Α.Ε. έχει αναλάβει τόσο το μελετητικό όσο και το κατασκευαστικό έργο του εμπορευματικού κέντρου που θα αναπτυχθεί στο ακίνητο συνολικής έκτασης 588 στρεμμάτων. Η ίδια εταιρεία, επίσης, θα αναλάβει την έκδοση των σχετικών αδειών για τα κατασκευαστικά έργα. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η

Αρχικόν έχει αναλάβει την κατασκευή:

• των αποθηκών ξηρού φορτίου,

• των αποθηκών ψυχόμενου φορτίου,

• των χώρων διοίκησης και υποστηρικτών λειτουργιών,

• των έργων υποδομής όπως είναι οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης κ.λπ.,

• των δικτύων σύνδεσης του κέντρου με άλλα δίκτυα συγκοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της σιδηροδρομικής γραμμής και τέλος,

• των διασυνδέσεων υποδομής του ακινήτου όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ, φυσικού αερίου κ.λπ.

Η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη (Τ1) αφορά τα δύο πρώτα έτη και η δεύτερη (Τ2) τα επόμενα οκτώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ΘΕΚ θα διαθέσει περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη 240.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων. Το 50% θα αναπτυχθεί στην πρώτη διετία και το υπόλοιπο 50% στην οκταετία, ανάλογα με τη εκδηλούμενη ζήτηση. Βασικοί μέτοχοι της ΘΕΚ είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (80%) και η Goldair (20%). Στην πράξη, ο μεγαλύτερος όγκος κατασκευών θα συντελεστεί στην πρώτη περίοδο ανάπτυξης του έργου, αφού σε αυτή θα διαμορφωθούν εκτός από το 50% των αποθηκευτικών χώρων, το σύνολο των κατασκευών που αφορούν τις υποδομές και τα δίκτυα υποστήριξης λειτουργίας του κέντρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή