ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΦΠΑ «βυθίζει» τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής

Ο ΦΠΑ «βυθίζει» τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής

«Καταστροφικές» κρίνονται οι επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, που δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς του θαλάσσιου τουρισμού.

Σε συνάντηση που είχαν τα διοικητικά συμβούλια των επαγγελματικών σωματείων (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος, Ενωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού – Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού) τόνισαν ότι «η αναφερόμενη ΚΥΑ, με το πρόσχημα της εφαρμογής μιας Κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα που μοναδικά έχει η Ελλάδα, ξαφνικά ουσιαστικά επιβάλλει ΦΠΑ 24% στις αγορές σκαφών που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν». Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι «επιβαρύνει ταυτόχρονα υπέρμετρα τον ΦΠΑ επί όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στα σκάφη που –όπως τονίζουν– είχαν απαλλαγές, ενώ δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους φορείς».

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της εν λόγω ΚΥΑ, οι φορείς σημειώνουν ότι θα φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία και Μαυροβούνιο).

Οι ίδιοι φορείς κάνουν λόγο για δραματική μείωση της δραστηριότητας ναυπηγήσεων, μείωση της απασχόλησης, μεγάλη μείωση στον ΦΠΑ των ναύλων που σήμερα εισπράττεται, αλλά και απώλεια εισαγωγής συναλλάγματος.

Καταλήγοντας καλούν τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν άμεσα την προαναφερόμενη υπουργική απόφαση.