Πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ πούλησε η Eurobank

Πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ πούλησε η Eurobank

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνονται οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από τις ελληνικές τράπεζες, μετά και την επιβολή των νέων στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στον SSM για την τριετία 2019-2021, με το ενδιαφέρον των ξένων funds να εμφανίζεται ενισχυμένο, όπως φαίνεται και από το τίμημα που «εξασφάλισε» η Eurobank για το χαρτοφυλάκιο «Zenith». Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, υπέγραψε συμφωνία για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις με την κοινοπραξία των εταιρειών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management. Τα εν λόγω δάνεια, όπως αναφέρει η Eurobank, είναι συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,1 δισ. (από τα οποία περίπου 1 δισ. εμφανίζονται στον ισολογισμό της Eurobank) και συνολικής απαίτησης εκ των παρεπόμενων δικαιωμάτων 2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το «Zenith», περιλαμβάνει 181.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που προέρχονται από 131.000 οφειλέτες. Στο πακέτο περιλαμβάνονται οφειλές από ανοικτά ή τοκοχρεολυτικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με μέσο χρόνο καθυστέρησης πάνω από οκτώ χρόνια, ενώ η μέση οφειλή είναι περί τις 6.000 ευρώ. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει η κατά 100% θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services S.A., η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Αυτό θα γίνεται συνδυαστικά με την επίσης αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης B2Kapital A.E.

Η πώληση, όπως αναφέρει η τράπεζα, αποτελεί μέρος του σχεδίου της Eurobank για τη μείωση των NPEs το 2018 και θα ολοκληρωθεί εντός του τετάρτου τριμήνου του 2018. Το τίμημα είναι αρκετά αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις και ανέρχεται περίπου σε 6% σε όρους συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως το τίμημα στο πρώτο αντίστοιχο πακέτο που πούλησε η Eurobank πριν έναν χρόνο είχε διαμορφωθεί στο 3%.

Η Eurobank σημειώνει, παράλληλα, ότι η πώληση είναι ουδέτερη για την τράπεζα τόσο σε όρους χρηματοοικονομικού αποτελέσματος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια. Σύμβουλοι ήταν η BlackRock και η Δικηγορική Εταιρεία Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες. Ο κατάλογος των πωλήσεων πακέτων κόκκινων δανείων το επόμενο διάστημα είναι μακρύς και περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο «Mercury» της Alpha Bank μετά το χαρτοφυλάκιο «Jupiter», τα πακέτα «Symbol» που πωλεί η Εθνική Τράπεζα και περιλαμβάνει δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και τα πακέτα «Iris» και «Nemo» της Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή