H ΕΕΤΤ παραχωρεί δωρεάν φάσμα συχνοτήτων για ανάπτυξη δικτύων 5G

H ΕΕΤΤ παραχωρεί δωρεάν φάσμα συχνοτήτων για ανάπτυξη δικτύων 5G

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει η χώρα τη μετάβασή της στην κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς (5G). Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) γνωστοποίησε ότι προχωράει στη χορήγηση δωρεάν φάσματος συχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές επικοινωνίες βασισμένες στα νέα πρότυπα που φέρνει η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς. Οι συχνότητες που θα εκχωρηθούν δωρεάν για ένα έτος, βρίσκονται στις περιοχές των 3,6 και των 26 GHz.

Παράλληλα, μέσω μνημονίων που έχουν υπογράψει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ορίστηκαν οι περιοχές που θα γίνουν οι δοκιμαστικές εκπομπές. Πρόκειται για τον Δήμο Ζωγράφου (Cosmote), τον Δήμο Τρικάλων (Vodafone) και τον Δήμο Καλαμάτας (Wind). Oι δοκιμαστικές εκπομπές αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019. Παράλληλα, και ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών εκπομπών, θα ετοιμάζεται ο διαγωνισμός οριστικής εκχώρησης συχνοτήτων για κινητές επικοινωνίες 5ης γενιάς.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ανάπτυξη των νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, που θα προσφέρουν ταχύτητες στο κινητό τηλέφωνο έως 1 Gbps, θα ξεκινήσει είτε στο τέλος του επόμενου ή στις αρχές του μεθεπόμενου έτους. Τα δίκτυα 5ης γενιάς θα απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία και εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν υπέρογκες επενδύσεις. Μάλιστα, εκτιμούν ότι ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός που θα αξιοποιηθεί, θα ξεπεράσει σε αξία αυτόν που έχει εγκατασταθεί μέχρι σήμερα.

Βάσει των στρατηγικών της Ε.Ε., μέχρι το 2025 όλες οι αστικές περιοχές και οι βασικοί άξονες (οδικοί και σιδηροδρομικοί) κάθε κράτους-μέλους πρέπει να καλύπτονται με κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή